nieuws

Koos Meinderts wint Boekenleeuw

8 november 2016

Koos Meinderts wint de Boekenleeuw 2016 met De zee zien (De Fontein). De Young Adult-roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds. De Boekenpauw ging naar illustrator en schrijver Kitty Crowther voor Mama Medusa (De Eenhoorn). De Boekenleeuw en de Boekenpauw bekronen het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van het afgelopen jaar; dit jaar kwamen voor het eerst kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen én Nederland in aanmerking.

Het oordeel van de vakjury over De zee zien:

“Wie zonder veel opsmuk een verhaal kan schrijven dat de lezer bij de strot grijpt en nog lang nazindert, verdient de Boekenleeuw te winnen. Hier is een ervaren schrijver aan het woord die zijn verhaal de tijd heeft gegeven om te rijpen en daardoor is gekomen tot misschien wel het meest uitgepuurde boek in zijn omvangrijke oeuvre.”

De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen. De winnaars ontvangen allebei 2.500 euro en een trofee. De vakjury van de Boekenleeuw bestond uit Sofie De Jonckheere, Jaap Friso, Katrien Steyaert, Ruth Vande Populiere, Sofie Van der Ven en Christel Van Dyck (voorzitter).

Via de website van de boekenbeurs kon het grote publiek ook deelnemen aan een stemwedstrijd. Auteur Toon Tellegen en illustrator Alain Verster werden door het publiek aangewezen als winnaars.

De zee zien zal juli 2017 in Duitse vertaling van Monika Götze verschijnen bij uitgeverij Jungbrunnen. Meinderts’ eerdere werk is al in vele talen, waaronder Deens, Chinees en Japans, uitgebracht. Zelf vertaalt Meinderts kinderboeken uit het Engels.

illustraties