nieuws

Dies ist, was wir teilen

Aftrap #FBM16

19 oktober 2016

De Frankfurter Buchmesse 2016 en het Nederlands-Vlaamse Ehrengast-programma zijn van start gegaan. De Buchmesse werd onder andere geopend door de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois, de Nederlandse minister van Cultuur Jet Bussemaker en auteurs Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg. Aansluitend openden de Nederlandse en Belgische koningen het Vlaams-Nederlandse paviljoen.

Onder het motto Dit is wat we delen presenteren Nederland en Vlaanderen zich dit jaar als gezamenlijk gastland. Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren hebben jaren toegewerkt naar deze bijzondere week, waarin de Nederlandse en Vlaamse literatuur en cultuur een internationaal publiek zal bereiken.

Tijdens de officiële openingsceremonie namen in totaal negen sprekers het woord. Namens het gastland spraken Geert Bourgeois (minister-president van de Vlaamse Regering), Jet Bussemaker (Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Nederlands auteur Arnon Grunberg en Vlaams dichteres Charlotte Van den Broeck. Die laatste twee spraken een bijzondere dialoog uit:

“Zijn wij vreemden voor elkaar? Of onvermijdelijk ergens per ongeluk verbonden geraakt? Wannneer kun je van verbinding spreken?”

Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg tijdens de openingsceremonie. Foto: Alexander Heimann/Frankfurter Buchmesse

Aansluitend aan de openingsceremonie werd het Nederlands-Vlaamse gastlandpaviljoen, met een oppervlakte van 2300 vierkante meter, geopend door koning Willem-Alexander en koning Filip. Het uitgangspunt voor het paviljoen was het idee van het Nederlands en Vlaamse landschap: de weidsheid en openheid die een hoogtepunt bereikt aan de kust. Eerder die dag had de internationale pers de primeur om het paviljoen te ontdekken. Het omvat een theater, een bioscoop, exposities, (literaire) virtual reality en een tekenatelier waarin dagelijks een unieke uitgave genaamd Parade wordt gemaakt.

De Nederlandse en Vlaamse koningen openen het gastlandpaviljoen. Foto: Katarina Ivanisevic

‘s Ochtends mocht de internationale pers als eerste het op de gedeelde horizon geïnspireerde paviljoen verkennen. Foto: Katarina Ivanisevic

De Frankfurter Buchmesse vindt plaats van 19 t/m 23 oktober. Op uitnodiging van de letterenfondsen zullen 72 Nederlandse en Vlaamse auteurs aanwezig zijn, waaronder gevestigde en debuterende namen. Na een bijeenkomst in de Koninklijke Wachtkamer met sprekers Eppo van Nispen tot Sevenaer (CPNB), Marjan Rintel (NS), Tiziano Perez (Nederlands Letterenfonds) en minister van OCW Jet Bussemaker vertrok de Nederlandse delegatie dinsdagochtend vanaf Amsterdam Centraal met de ICE naar Frankfurt.

Auteursvertrek vanaf Amsterdam Centraal naar Frankfurt. Foto: Chris van Houts.

Foto’s