nieuws

Anton Wachterprijs naar Roos van Rijswijk

6 oktober 2016

De Anton Wachterprijs 2016 is gewonnen door Roos van Rijswijk met haardebuutroman Onheilig. Ze neemt de prijs op zaterdag 12 november in ontvangst. Eerder dit jaar ontving Van Rijswijk op basis van haar debuut een startersbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van haar volgende roman.

De jury noemt Onheilig (Querido, 2016) “een in veel opzichten ongrijpbare roman over twee mensen die langs elkaar heen scheren” en is onder de indruk van hoe Van Rijswijk in haar psychologische karaktertekening niet terugvalt op gemakkelijke clichés maar de lezer ruimte laat voor eigen interpretaties van de menselijke verhoudingen. Zowel de fraai gestileerde innerlijke monologen – licht van toon en nuchter tegelijk – als de heldere opbouw in negen delen worden door de jury geprezen.

De Anton Wachterprijs bekroont tweejaarlijks het beste literaire debuut van de twee jaar voorafgaand aan de uitreiking. Er waren dit jaar 83 inzendingen. De prijs, genoemd naar de hoofdpersoon uit de romancyclus van Simon Vestdijk, wordt op zaterdag 12 november uitgereikt. Recente winnaars zijn Niña Weijers, Peter Buwalda en Maartje Wortel.

Roos van Rijswijk is één van de acht debutanten die dit jaar een startersbeurs ontingen van het Letterenfonds om aan een tweede literair boek te werken.