nieuws

Gouden Griffel voor Anna Woltz

5 oktober 2016

Anna Woltz heeft met Gips de Gouden Griffel 2016 gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Woltz nam de Griffel in ontvangst tijdens het Kinderboekenbal, de opening van de Kinderboekenweek. Haar boek kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand. De net verschenen Duitse vertaling is door Deutschlandfunk meteen getipt als een van de beste jeugdromans van de maand oktober.

Uit het juryrapport van de Gouden Griffel:

Haar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen. Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren.

Anna Woltz viel eerder in de prijzen. Voor haar kinderboek Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) ontving ze een Vlag en Wimpel. Honderd uur nacht (2014) werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs, de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst, en bekroond met de Nienke van Hichtumprijs.

Het werk van Woltz wordt of is in tien talen vertaald. Mijn bijzonder rare week met Tess verscheen reeds in het Chinees, Duits, Frans, Hongaars, Japans en Sloveens. Het nu bekroonde Gips verscheen in september in de vertaling van Andrea Kluitmann in Duitsland bij Carlsen Verlag. Radiozender Deutschlandfunk selecteerde Gips oder Wie ich an einem einzigen Tag die Welt reparierte als één van de zeven beste boeken van de maand oktober.

De Kinderboekenweek, met dit jaar als motto Voor altijd jong! duurt nog tot en met zondag 16 oktober. Het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Oorlog en vriendschap!, is geschreven door Dolf Verroen en geïllustreerd door Charlotte Dematons.

Anna Woltz en Dolf Verroen zijn twee van de 72 Nederlandse en Vlaamse auteurs die op uitnodiging van beide letterenfondsen meegaan naar de Frankfurter Buchmesse (19 t/m 23 oktober) in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap aldaar.

www.frankfurt2016.com

NOS video