nieuws

Carli Biessels (1936-2016)

23 september 2016

Vrijdag 16 september jl. is in haar woonplaats Nijmegen kinderboekenschrijver Carli Biessels overleden. In 2010 werd aan Biessels de Woutertje Pieterse Prijs toegekend voor haar kinderboek Juwelen van stras.

Het bekroonde boek gaat over het joodse meisje Elske dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken bij een oom en tante. Hiermee toonde Biessels ‘dat het mogelijk is om ook over dit thema een volkomen origineel verhaal te schrijven’, aldus de jury, die het werk verder omschreef als ‘een delicaat oorlogsverhaal, een juweel van een boek, een fijngeslepen diamant, een literair meesterwerkje.’ Biessels putte voor Juwelen van stras uit haar eigen herinneringen. Elske heeft echt bestaan, het gezin Biessels bood in de oorlog daadwerkelijk onderdak aan een joods meisje. De auteur zei bij de aanvaarding dat de herdenking van de jodenvervolging een eigen plaats moet blijven innemen: ‘als het lezen van mijn boek tot dat herinneren bijdraagt, is dat van grote betekenis voor mij.’

Biessels heeft in totaal twaalf kinder- en jeugdboeken geschreven. Haar debuut Twee druppels water stond op de Longlist voor de Gouden Uil 1999 en ze kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor haar boeken De feestrede en Irah en de dieren. Voor ze debuteerde was ze werkzaam in de kinderpsychiatrie en schreef ze korte verhalen voor BRT-radio, VARA en KRO en voor de jeugdtijdschriften Okki en Taptoe. Verder stelde Carli Biessels vier kunsthistorische boeken samen, en maakte ze, in samenwerking met andere auteurs, een boek over haar geboortestreek - Nijmegen.

Haar jeugdboeken bevatten bijzondere verhalen die mede door de poëtische manier van vertellen vaak iets geheimzinnigs hebben en veel ruimte laten aan de fantasie van de lezers.

Die droge maar poëtische manier van vertellen klonk zelfs door in de mails die ze met het fonds uitwisselde over haar verblijf in het Roland Holsthuis, februari 2009, waar ze heeft gewerkt aan Juwelen van stras. Vooraf schreef ze: “Ik verheug me en vind het ook een beetje griezelig. Zo’n kinderboekenschrijver in de sfeer van zo’n groot dichter!”. Na terugkeer in Nijmegen liet ze weten dat de maand in het A. Roland Holsthuis lang zou nawerken. “Het is een goede plaats om te zijn. Het belangrijkste ‘goed’ is dat je met rust gelaten wordt (hoewel al mijn kinderen een voor een kwamen kijken, vier in getal). Ik heb ook erg genoten van de omgeving, speciaal van het zeeaquarium, waar ik dus al eens een verhaal over schreef. Boekje achtergelaten in het Huis.”

Het werk van Biessels werd door het Nederlands Letterenfonds vanaf 1999 ondersteund met aanvullende honoraria en later projectsubsidies. Verschillende kinderboeken werden vertaald in het Duits en Zweeds. Juwelen van stras kreeg een Japanse vertaling en werd uitgegeven met een subsidie van het Letterenfonds. Biessels werk is gepubliceerd door uitgeverij Leopold en Lannoo.

Op 1 oktober a.s. verschijnt postuum het laatste kinderboek van Carli Biessels, Ik moet je iets belangrijks vertellen, een verhaal over depressie voor lezers vanaf tien jaar. Het boek wordt op 29 oktober 2016 door Uitgeverij Tobi Vroegh gepresenteerd in Boekhandel Dekker & van de Vegt in Nijmegen.

Carli Biessels

Links