nieuws

Open oproep: Van Eyck Academie 2017

20 september 2016

In de nieuwe beleidsperiode 2017-2020 gaat het Letterenfonds structureel samenwerken met de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In deze internationale en omgeving wordt jaarlijks een residentiemogelijkheid van minimaal twee maanden aangeboden voor talentvolle jonge auteurs. Het verblijf start bij voorkeur op 1 mei of 1 september 2017. Belangstellenden kunnen vóór 15 november 2016 een werkplan of onderzoeksvoorstel indienen bij het Nederlands Letterenfonds. Het voorstel moet passend zijn bij de multidisciplinaire werkomgeving van de Van Eyck.

De Jan van Eyck Academie biedt een schrijfstudio in de academie en een appartement voor het verblijf. De schrijver wordt geacht minimaal twee aansluitende maanden aan de Van Eyck te werken; aanvragers dienen dus voldoende tijd te kunnen vrijmaken. De schrijver maakt uitdrukkelijk deel uit van het programma van de Van Eyck. De wisselwerking met (internationale) kunstenaars in andere disciplines maakt het verblijf interessant. Een presentatie aan de andere kunstenaars maakt vast onderdeel uit van het verblijf, als ook een publieke bijeenkomst.

De residentie wordt gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds.

Belangstellenden kunnen een werkplan/onderzoeksvoorstel indienen bij het Nederlands Letterenfonds. Het voorstel moet passend zijn bij de multidisciplinaire werkomgeving die de Van Eyck biedt, en dient ook een voorkeursperiode voor het verblijf en een kort CV te bevatten.

Voorstellen kunnen ingediend worden tot dinsdag 15 november 2016 bij Pieter Jan van der Veen: pj.vander.veen@letterenfonds.nl.

Het verblijf maakt deel uit van het talentenprogramma Wanderlust van het Letterenfonds; bij de selectie wordt daarom prioriteit gegeven aan jonge auteurs, waarbij het verblijf aan de Van Eyck een bijdrage kan leveren aan de artistieke en professionele ontwikkeling.

Een adviescommissie van het Letterenfonds selecteert samen met de Jan van Eyckacademie de uiteindelijke kandidaat, waarbij wordt gelet op de kwaliteit van het voorstel en de relevatie van het verblijf voor de artistieke ontwikkeling.

De blogs van Wytske Versteeg, Niña Weijers en Bregje Hofstede, die eerder verbleven in de residentie, geven een indruk van het verblijf.

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Senior beleidsmedewerker

pj.vander.veen@letterenfonds.nl