nieuws

Kunstenaarsresidentie in New Orleans

Open oproep Deltaworkers 2017

20 september 2016

In de nieuwe beleidsperiode 2017-2020 gaat het Letterenfonds structureel samenwerken met Deltaworkers. Vorig jaar ging schrijver Olivier Willemsen als ‘proefkonijn’ naar de residentie in New Orleans. Hij beveelt deze bruisende locatie zeer aan, maar benadrukt dat het geen plek is waar je als schrijver in stille afzondering kunt werken. Auteurs in alle literaire genres kunnen zich nu aanmelden voor een residentie van twee maanden in New Orleans. Het verblijf vindt plaats tussen 6 maart 2017 en 31 mei 2017. Schrijvers die in aanmerking willen komen kunnen vóór 15 november 2016 een gemotiveerd (onderzoeks)plan indienen bij het Nederlands Letterenfonds.

Het Letterenfonds dekt de kosten voor de huur van de residentie, de begeleiding door Deltaworkers en de reis- en verblijfskosten. Ook bieden het Letterenfonds en Deltaworkers de mogelijkheid om met een Amerikaanse schrijver ter plekke te werken (als gesprekspartner en begeleider in het onderzoek). Meer informatie over de residentie is hier te vinden.

Let wel: Deltaworkers is een residency voor (veld)onderzoek en biedt geen individuele werkruimte aan. Uit eigen ervaring weten de oprichters van Deltaworkers, Joris Lindhout en Maaike Gouwenberg, hoe waardevol het is om vanuit een onderzoeksplan te werken en volledig op te gaan in de stad, de omgeving, de mensen en de cultuur, om op die manier informatie te verzamelen voor een project. De residenten krijgen toegang tot het brede netwerk van de oprichters en ook tot de literaire kringen in New Orleans. Optredens en presentaties behoren daarnaast tot de mogelijkheden. In maart vindt ook het belangrijke Tennessee Williams literary festival plaats.

Tijdens de residencyperiode zijn Joris Lindhout en/of Maaike Gouwenberg aanwezig en worden de residenten ondersteund door een assistent. Alle residenten wonen bij elkaar in één traditioneel shotgun-huis, waar iedere resident een privékamer heeft en waar keuken, woonkamer en badkamer gedeeld worden. Kijk voor meer informatie op www.deltaworkers.org.

Schrijvers die in aanmerking willen komen voor een verblijf kunnen vóór 15 november 2016 een gemotiveerd (onderzoeks)plan indienen bij het Nederlands Letterenfonds. Dat hoeft niet heel uitgebreid, maar de aanvraag geeft wel een zo concreet mogelijk beeld van uw plannen en belang van het verblijf in New Orleans voor uw werk en ontwikkeling als schrijver.

Een adviescommissie van het Letterenfonds maakt samen met Deltaworkers de uiteindelijke selectie. De residency valt onder het talentontwikkelingsprogramma Wanderlust van het Nederlands Letterenfonds. Bij de selectie wordt daarom prioriteit gegeven aan jonge schrijvers die aan hun tweede of derde boek werken.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Orli Austen of Pieter Jan van der Veen van het Nederlands Letterenfonds, via het algemene nummer 020-5207300 of per e-mail o.austen@letterenfonds.nl of pj.vander.veen@letterenfonds.nl.

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Senior beleidsmedewerker

pj.vander.veen@letterenfonds.nl