nieuws

Matthijs van Boxsel als WiR aan het NIAS

26 september 2016

Begin september opende het NIAS voor het eerst na de verhuizing naar Amsterdam haar deuren om de fellows voor het nieuwe semester te verwelkomen. Onder hen ook writer-in-residence Matthijs van Boxsel die op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds de komende vijf maanden aan het instituut zal verblijven.

Bij de opening van het academisch jaar op de zolderverdieping aan de Korte Spinhuissteeg - die overigens prachtig tot bibliotheek werd verbouwd - presenteerden zo’n 25 academici in kort bestek zichzelf en het project waar ze aan het NIAS aan hopen te gaan werken, de befaamde one-minute talks. De helft van de fellows is verbonden aan buitenlandse universiteiten als de Freie Universität Berlin, the University of California (Berkeley) of Oxford, de andere helft werkt aan een Nederlandse universiteit. Over en weer werden verbanden gesignaleerd en het enthousiasme voor het gezamenlijke verblijf aan het NIAS leek gaandeweg alleen maar te groeien. De presentatie van writer-in-residence Matthijs van Boxsel kon ook op veel enthousiasme en zelfs enig gegrinnik rekenen. Voor de verzamelde academici zette hij uiteen de komende maanden te willen werken aan het Handboek Bâtafysica en De topografie van de domheid (in 2017 te verschijnen bij uitgeverij Querido): ‘What are the proverbially stupid places in the world, and why?’

Schrijver Matthijs van Boxsel (1957) volgde de studies Nederlands en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde in 1983 cum laude af op het begrip ‘domheid’ in het werk van Robert Musil en Immanuel Kant. Hij werkt inmiddels ruim dertig jaar aan De Encyclopedie van de Domheid waarvan sinds 1986 verschillende delen verschijnen. Eerst in eigen beheer bij de Riba-pers, sinds 1999 bij uitgeverij Querido. De topografie van de domheid, het werk dat Van Boxsel aan het NIAS zal voltooien, vormt een nieuw deel van deze encyclopedie. Van Boxsels werk is inmiddels verschenen in zestien verschillende talen, waaronder in het Duits, Frans, Engels, Chinees en Spaans maar ook in het Koreaans, Fins en Litouws. Een overzicht van zijn vertalingen is hier te vinden. Sinds 1995 geeft hij cursussen Domheid aan de Rietveld Academie, de Universiteit van Groningen en de ENSA te Bourges en met ingang van 2004 is hij hoofredacteur van De Centrifuge, officieel orgaan van de Nederlandse Academie voor Patafysica.

In februari 2017 wordt Van Boxsel aan het NIAS opgevolgd door de Amerikaanse auteur Sherill Tippins (1955) die zal werken aan een literair non-fictieboek over de eerste tweehonderd Nederlanders die zich in 1626 vestigden op Manhattan. Een bonte groep van avonturiers, misdadigers, hoeren, dominees en boeren, die er door de West-Indische Compagnie naar toe werden gestuurd om het gebied ‘bezet’ te houden tot er echt een Nederlandse handelskolonie zou worden gevestigd. Het boek zal in 2018 verschijnen bij Houghton Mifflin Harcourt en voor de Nederlandse markt bij uitgeverij Querido.

NIAS

Het NIAS (The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) stimuleert vooruitstrevend onderzoek en wetenschappelijke innovatie, met focus op de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Het instituut biedt wetenschappers tijd en ruimte tot reflectie en interactie. NIAS streeft ernaar disciplines te verbinden, samenwerking aan te moedigen en de banden tussen wetenschap en de kunsten nieuw leven in te blazen.

Schrijversverblijven

Meer informatie over de Schrijversverblijven waar het Letterenfonds mee samenwerkt, vindt u op deze website onder Programmma’s > Schrijversverblijven.

‘What are the proverbially stupid places in the world, and why?’