agenda

Writer in residence programma 2017

Paolo Giordano als WiR in Amsterdam

1 okt-30 november

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

Paolo Giordano (Turijn, 1982) studeerde in 2007 cum laude af in de natuurkunde en werd kort daarna in één klap beroemd met zijn debuut De eenzaamheid van de priemgetallen. De roman is in meer dan veertig landen gepubliceerd en met vele prijzen bekroond, waaronder waaronder de Premio Strega en de Premio Campiello Opera Prima. In 2009 werd het boek verfilmd door regisseur Saverio Costanzo.

Giordano publiceerde in 2013 zijn tweede roman, Het menselijk lichaam. Het verhaal is gesitueerd op een militaire basis in het zuidwesten van Afghanistan; net als in zijn debuutroman is de vertelstijl onpretentieus maar trefzeker. Na een periode van afzondering ten gevolge van het eclatante commerciële succes van De eenzaamheid van de priemgetallen, trok Girodano tweemaal als embedded schrijver naar Afghanistan waar hij zoals het hoofdpersonage van Het menselijk lichaam, medisch luitenant Alessandro Egitto, het lief en leed van de troepen deelde.

In 2014 verscheen Het zwart en het zilver. Een jong stel neemt een huishoudster in dienst, Signora A. (onze Babette) omdat Nora, de aanstaande moeder tijdens haar zwangerschap aan bed gekluisterd is. Signora A. blijft ook na de geboorte bij het gezin, regelt alles; ze is huishoudster, oppas, vangt al hun onzekerheden op en zorgt als het ware voor hun relatie. Als Signora A. ziek wordt en sterft, vallen ze in een diep gat.

Giordano’s werk is in Nederland uitgegeven door De Bezige Bij en vertaald door Pietha de Voogd en Mieke Geuzebroek. De Voogd vertelde tijdens de Vertalersgelukstournee 2014, over het vertalen van Paolo Giordano’s Het menselijk lichaam. Haar lezing is via deze link te vinden.

Paolo Giordano verblijft van 1 oktober t/m 30 november 2017 in de schrijversresidentie op het Spui in Amsterdam.

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

o.austen@letterenfonds.nl