nieuws

Debutanten op landelijke podia

7 september 2016

Acht debutanten presenteren hun werk op landelijke podia. Op het Utrechts Uitfeest werd afgelopen weekend het startschot gegeven voor een reeks optredens van de talentvolle jonge schrijvers, die eerder dit jaar van het Nederlands Letterenfonds een startersbeurs ontvingen.

Karolien Berkvens (Het uur van Zimmerman), Judith Eykelenboom (Biefstuk), Jonathan Griffioen (Wijk), Roelof ten Napel (Constellaties), Marieke Rijneveld (Kalfsvlies), Roos van Rijswijk (Onheilig), Inge Schilperoord (Muidhond), Maartje Smits (Als je een meisje bent) treden in de komende maanden samen en solo op tijdens de Nacht van de Poëzie, Festival Het Grote Gebeuren, en het Lezersfeest. Bovendien worden twee debutanten geselecteerd voor deelname aan een buitenlands festival.

Vlnr Roelof ten Napel, Karolien Berkvens, Judith Eykelenboom en interviewer Kenneth van Zijl. Foto: Lotte van den Heuvel / Literatuurhuis Utrecht.
V.l.n.r. Roelof ten Napel, Karolien Berkvens, Judith Eykelenboom en interviewer Kenneth van Zijl op het Utrechts Uitfeest. Foto: Lotte van den Heuvel / Literatuurhuis Utrecht.

Nacht van de Poëzie - Utrecht

Negentien gevestigde dichters én nieuwe sterren aan het poëtisch firmament vertegenwoordigen gedurende één ‘Nacht’ het beste wat de Nederlandstalige dichtkunst in de brede zin te bieden heeft. Jonathan Griffioen en Marieke Rijneveld zullen optreden tijdens de Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg op zaterdag 17 september.

Festival Het Grote Gebeuren - Groningen

Zaterdag 5 november zullen Roelof ten Napel, Roos van Rijswijk, Karolien Berkvens en Judith Eykelenboom optreden tijdens festival Het Grote Gebeuren. De dichters Jonathan Griffioen, Marieke Rijneveld en Maartje Smits treden later in het culturele seizoen op tijdens de poëziefestivals van SLAG (o.a. Dichters in de Prinsentuin, juli 2017).

Lezersfeest - Rotterdam

Op zaterdagavond 12 november 2016 vindt de 20e editie van het Lezersfeest plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Het Lezersfeest biedt ook een podium aan jong schrijverstalent. Judith Eykelenboom, Roelof ten Napel, Roos van Rijswijk en Inge Schilperoord treden op.

Internationaal

In aanvulling op de landelijke podia zullen twee van de acht debutanten worden geprogrammeerd door internationale literaire festivals in Kiel en Boedapest. In 2015 ging Olivier Willemsen naar het European First Novel Festival in Boedapest en nam Neske Beks samen met haar redacteur deel aan de dertiende editie van het European Festival of the First Novel in Kiel. Ook verbleef Olivier Willemsen drie maanden in residentie in New Orleans, in het kader van een samenwerking met Deltaworkers. Beiden schreven zij een blog over hun ervaringen. Lees via deze links het verhaal van Neske Beks en Olivier Willemsen.

Meer informatie

Meer informatie over de recente, vierde lichting debutanten die een startersbeurs ontving van het Nederlands letterenfonds is te vinden in dit persbericht.