nieuws

Jenny Smelik-IBBY prijs 2016

Bekroning Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo

29 augustus 2016

De Jenny Smelik-IBBY prijs 2016 gaat naar schrijver Sjoerd Kuyper en illustratrice Sanne te Loo voor de jeugdroman De duik (Lemniscaat). Mijn opa de trekvogel van Liesbet Ruben (Tropenmuseum Junior / Querido) ontvangt een eervolle vermelding. De roman van Kuyper kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand en werd eerder bekroond met een Vlag en Wimpel en genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2015.

De tweejaarlijkse Jenny Smelik-IBBY prijs - 2.000 euro groot - wordt dit najaar uitgereikt.

De jury noemde “etniciteit en afkomst” belangrijke thema’s in de roman, “zonder dat ze in een pessimistisch daglicht geplaatst worden. Integendeel, Sjoerd Kuypers tekst leest als een ode aan het leven op Curaçao en de schoonheid van de verbondenheid van mensenlevens over de grenzen van de continenten heen. De duik is een sterk staaltje stilistiek, waarin Kuyper experimenteert met verschillende genres. Kuypers beeldende verteltrant wordt ondersteund en versterkt door de sfeervolle, kleurrijke prenten van Sanne te Loo, die het boek naar een ander niveau tillen. Ze trekken je mee het verhaal in, in kleur en zwart-wit, geschilderd en in stripvorm – haar beelden zijn verbijsterend raak en precies en laten toch alle ruimte voor de verbeelding.”

In Mijn Opa de trekvogel staan de Amsterdamse jongen Adam en zijn Marokkaanse opa centraal. De jury werd vooral bekoord door “het feit dat de interesse in de ander de intrige vooruit drijft”, aldus het rapport bij de eervolle vermelding voor deze roman (voor lezers van 8 tot 12 jaar).

De jury voor de Jenny Smelik-IBBY prijs 2016 bestond uit Jessy Korshuize, Janneke van Wijk, Jaap Friso, Hans Hagen en voorzitter Sara Van den Bossche.

De Jenny Smelik-IBBY prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk, waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin des woords. De prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt.

Links:

De duik is een sterk staaltje stilistiek, waarin Kuyper experimenteert met verschillende genres.