nieuws

Duitse pers op bezoek in Nederland in Vlaanderen

22 augustus 2016

In de aanloop naar het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse, ontvangen het Nederlandse en Vlaamse letterenfonds van 20 t/m 28 augustus, maar liefst 35 Duitse journalisten. Alle media zijn vertegenwoordigd: radio, televisie, kranten, tijdschriften, vakbladen en bloggers. Zij maken in enkele dagen kennis met vele schrijvers, illustratoren, uitgevers en (literaire) organisaties. Bij de drie persreizen zijn maar liefst 120 auteurs/makers betrokken, verdeeld over 75 evenementen op vele verschillende locaties in Amsterdam, Antwerpen en Gent.

Minister Jet Bussemaker (OCW) heette de Duitse pers van harte welkom in het Ambassade Hotel, waar aansluitend interviews plaatsvonden met Adriaan van Dis, Herman Koch, Margriet de Moor, Connie Palmen en Leon de Winter. Daarna trapte de eerste persreis af met korte lezingen van Guus Kuijer, Bregje Hofstede en Thomas Heerma van Voss over door hen geselecteerde werken in het Rijksmuseum, aansluitend werden drie jonge auteurs - Gustaaf Peek, Wytske Versteeg en Joost de Vries in de Hortus geïnterviewd over de kunst van de roman en leidde Geert Mak de Duitse pers in de voetsporen van Jan Six door het 17de eeuwse hart van Amsterdam.

Op woensdag 24 augustus arriveren de tweede en derde persreis in Amsterdam. Het programma voorziet onder meer in een sneak preview van twee literaire games en drie Virtual Reality werken die door schrijvers en ontwerpers samen gemaakt zijn en die op de Buchmesse zullen worden gepresenteerd. Daarnaast wordt uiteraard in vele ontmoetingen met auteurs voorzien, waaronder een poëzie avond, en in een introductie in het literaire landschap van Nederland door Maarten Asscher van Athenaeum Boekhandel. Vrijdagmiddag reist de Duitse pers weer door naar Antwerpen.

Geert Mak

Van 19 t/m 23 oktober aanstaande zijn Nederland en Vlaanderen Ehrengast op de Frankfurter Buchmesse - de grootste vakboekenbeurs wereldwijd. Op en rond de beurs in Frankfurt vindt een uitgebreid literair én cultureel programma plaats, met virtual reality, met exposities over kunst, design, architectuur, met theater- en filmfestivals en literaire ontmoetingen voor het grote publiek. Een deel van dit programma vindt plaats in het speciaal ingerichte paviljoen (2.300 m²) op de Buchmesse, maar ook in de stad vinden tal van evenementen plaats. Op uitnodiging van de twee letterenfondsen nemen 70 Vlaamse en Nederlandse auteurs deel aan dit programma. Daarnaast zullen meerdere auteurs op uitnodiging van hun uitgeverij op de Buchmesse aanwezig zijn.

Duitsland vormt voor de Nederlandstalige literatuur veruit de grootste exportmarkt. Bovendien vormt de Duitse markt vaak een springplank naar andere taalgebieden. In de aanloop naar de Frankfurter Buchmesse worden zo’n 250 vertalingen verwacht (in alle literaire genres: fictie, non-fictie, poëzie, kinder- en jeugdliteratuur, strips), daarvan zijn nu reeds 180 titels verschenen. Ter vergelijking: in recente jaren verschenen gemiddeld zo’n 85 nieuwe vertalingen per jaar in het Duitse taalgebied. Daarmee is een belangrijke doelstelling van het Nederlands-Vlaamse gastlandschap in feite al gerealiseerd, nog voor de Buchmesse heeft plaatsgevonden.

In totaal zijn of worden dit jaar in heel Duitsland meer dan 400 evenementen, voorstellingen, lezingen, tentoonstellingen en optredens geprogrammeerd in het kader van het gastlandschap.

copyright foto Fotoburo Dijkstra

In de pers:

Foto’s op Facebook: