nieuws

De tussenstand van Olympisch cultureel programma HOBRA

28 juli 2016

Op 31 juli vindt in Rio de Janeiro het grootschalig slotevenement van het Olympisch cultureel programma HOBRA plaats.

De tien Nederlands- Braziliaanse creatieve duo’s die deelnemen aan het Olympisch cultureel programma HOBRA trekken een eindsprint voor het slotevenement op 31 juli in Rio de Janeiro. Dan tonen ze de resultaten van drie weken intensief samenwerken. Hoe gaat het en wat zijn hun ervaringen tot nu toe?

Enthousiaste ontvangst

Na aankomst in Rio de Janeiro op 11 juli hebben de Nederlandse HOBRA-deelnemers hun Braziliaanse partners leren kennen en hebben ze hun werk aan elkaar gepresenteerd. Ook maakten ze kennis met de wereldstad.

De Nederlandse HOBRA-deelnemers zijn door de Brazilianen buitengewoon enthousiast ontvangen. Theatermaker Sjaron Minailo: “Zowel de Braziliaanse organisatie als onze collega’s zijn heel nieuwsgierig naar wie wij zijn en wat wij doen. Er zijn veel persoonlijke contacten ontstaan, waardoor het geheel een intiem karakter krijgt. Voor mij is dat essentieel om goed werk te kunnen maken.”

Op 17 juli vond de officiële lancering van HOBRA plaats in aanwezigheid van de Nederlandse consul-generaal in Rio de Janeiro, Arjen Uijterlinde, en de cultuursecretaris van de stad, Júnior Perim. “Het samenwerkingsproces is even of misschien nog wel belangrijker dan het resultaat,” vatte de consul het programma samen. “Dat het een stimulans mag zijn om continuïteit te geven aan de Nederlands-Braziliaanse samenwerking.”

Gelijkgezinden en verschillen

De Nederlandse deelnemers vinden de samenwerking met hun Braziliaanse collega’s over het algemeen boven verwachting gaan. Filmmaker Daan Gielis: “Bijzonder om in zo’n bruisende stad projecten te ontwikkelen en te brainstormen met gelijkgezinden. Nooit gedacht dat er zoveel raakvlakken zouden zijn tussen de werkwijze van verschillende disciplines.” Verschillen zijn er ook, vindt architect Sjoerd ter Borg, maar die verrijken de samenwerking juist tussen hem en zijn duopartner Pedro Varella.

Workshops en lezingen voor publiek
Ondanks de druk om op 31 juli in Rio de Janeiro een eindproduct te tonen, maken verschillende HOBRA-deelnemers tijd om tijdens hun verblijf publieke workshops en lezingen te geven. Brazilianen hebben zich inmiddels kunnen inschrijven voor dans, documentair theater, design, muziek en tekenen.

Jan Cleijne en Lucas Viriato

Slotevenement
Met het slotevenement op 31 juli in Rio de Janeiro in zicht wordt door de HOBRA-deelnemers hard gewerkt. Op de vraag wat zij de afgelopen dagen gedaan hebben, zegt Sjaron Minailo: “Repeteren, repeteren, repeteren!” Met zijn duopartner Pedro Kosovski maakt hij een muziektheatervoorstelling gebaseerd op een lokale mythe. Het architectuurduo is samen met Daan Gielis bezig een korte film te maken over een sociale woningbouwcomplex met een roerige geschiedenis. Jan Cleijne en zijn duopartner Lucas Viriato werken aan grote prints met verschillende korte stripverhalen waarbij zij ook het maakproces aan het publiek willen laten zien. Het betekent nog uren tekenen voor de graphic novelist. Op de Facebookpagina van het Letterenfonds is een kort interview met hem te vinden over het project en de samenwerking.

Op zondag 31 juli vindt van 13.00-19.00 uur in het Centro Cultural Municipal Laurinda Santos Lobo en het Museum Casa de Benjamin Constant in Rio de Janeiro de slotmanifestatie van HOBRA plaats met presentaties door de tien Nederlands-Braziliaanse duo’s in de disciplines literatuur/graphic novel, film, theater, documentair theater, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst en architectuur.

Online volgen
De duo’s zijn tot en met 31 juli 2016 te volgen via hobra.art.br , de Facebookpagina hobra2016 en via de hashtag #HOBRA.

Jan Cleijne en onbekend

Over HOBRA
In de aanloop naar de Olympische Spelen vindt in Rio de Janeiro van 11 tot 31 juli 2016 het Nederlandse culturele programma HOBRA (Holanda-Brasil) plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormen duo’s. Elk duo maakt in drie weken tijd een nieuw werk. De resultaten worden tussentijds aan het publiek en bij een grootschalig slotevenement in Rio de Janeiro getoond.

Nederland is door Brazilië uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het culturele programma rondom de Olympische Spelen. HOBRA is een samenwerking tussen de zes Nederlandse cultuurfondsen; Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture, advies- en organisatiebureau voor internationale, culturele samenwerking. Het programma wordt uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO.

Zie ook:

logos