nieuws

In memoriam

Hans Vlek (1947-2016)

19 juli 2016

Vrijdag 15 juli jl. is in zijn woonplaats Den Bosch dichter en kunstschilder Hans Vlek overleden.

Hans Vlek debuteerde op 18-jarige leeftijd met de dichtbundel Anatomie voor moordenaars. Drie jaar later verscheen zijn derde bundel, Een warm hemd voor de winter, waarvoor hij zowel de Jan Campertprijs als de Reina Prinsen Geerligsprijs kreeg.

Met Zwart op wit uit 1970, een herdruk van zijn tot dan toe verschenen bundels, sloot Vlek aldus R. Fokkema in Kritisch Literatuur Lexicon de realistische periode af die in het teken stond van de afrekening met traditionele (romantische) poëzieopvattingen.

Na een inzinking in de jaren zeventig wordt De goddelijke gekte (Querido, 1986) door de kritiek gezienals zijn comeback; die bundel en de daaropvolgende vier kregen veel waardering. Zijn laatste bundel, Hunnenhekel, verscheen in 1996 bij zijn vaste uitgever Querido.

Hans Vlek liet in diverse correspondenties met het fonds weten nog te schrijven aan een dichtbundel en een roman.

Vanaf 1969 is het werk van Hans Vlek door het fonds met werkbeurzen ondersteund. Sinds 2009 werd hem een jaarlijks eregeld verleend vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse literatuur.

Naast poëzie schreef Vlek artikelen over popmuziek en literatuur. Zijn optredens waren legendarisch, in 2007 was hij op het Poetry International Festival voor het laatst op het podium te zien. Dat optreden werd door Simon Vinkenoog omschreven als ‘ontstellend, indrukwekkend, verwarrend en uniek’.

Regisseur John Albert Jansen maakte in 2001 de documentaire De Goddelijke Gekte, een gesprek over poëzie, proza, jazz, vrouwen, de jaren zestig, Marrakesh en psychiatrie.

Hans Vlek woonde periodes van zijn leven in Marokko en in de Spaanse stad Granada, de laatste jaren van zijn leven verbleef hij in een psychiatrisch verpleegtehuis in Den Bosch. Hans Vlek is 69 jaar geworden.

Het volgende, toepasselijke gedicht uit de bundel Een warm hemd voor de winter is ook als gevelgedicht in Den Bosch geplaatst:

Hommage à qui

Als ik sterf dan
liefst zoals Sarah Bernhardt,
Theatraal, groots, ontroerend.
En dan weer opstaan
voor de bloemen.

Hans Vlek

Jacques Huiskes

Contact

Jacques Huiskes

Senior beleidsmedewerker

j.huiskes@letterenfonds.nl