nieuws

HOBRA

Nederlands Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro

8 juni 2016

In aanloop naar de Olympische Spelen vindt in Rio de Janeiro van 11 tot 31 juli 2016 het Nederlandse culturele programma HOBRA plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormen duo’s. Elk duo maakt in drie weken tijd een nieuw werk. Tijdens een grootschalig slotevenement in Rio de Janeiro worden de resultaten getoond aan het Braziliaanse en internationale publiek.

logo

HOBRA staat naast obra - (kunst)werk in het Portugees, voor Holanda en Brasil. De Nederlands-Braziliaanse duo’s werken in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. Tijdens het project in Rio de Janeiro werken de teams niet alleen samen, maar worden ze bovendien uitgedaagd een brug te slaan naar het werk van de andere duo’s.

Het programma komt voort uit een uitnodiging van Brazilië aan Nederland om deel te nemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro. HOBRA stimuleert niet alleen de culturele uitwisseling en dialoog tussen de twee landen maar zorgt ook voor de promotie van de Nederlandse cultuur op een internationaal podium. Het programma beoogt bovendien nieuwe samenwerkingen tussen Nederland en Brazilië mogelijk te maken.

Bijzonder initiatief
Het culturele programma HOBRA is een samenwerking tussen de zes publieke cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture, advies- en organisatiebureau voor internationale, culturele samenwerking. Het programma wordt uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO. Het is voor het eerst dat er door partners uit beide landen op deze schaal wordt samengewerkt aan een cultureel programma rondom de Olympische Spelen.

Nederlandse deelnemers
Literatuur: Jan Cleijne, Architectuur: Sjoerd ter Borg, Theater: Sjaron Minailo, Beeldende Kunst: Jonas Ohlsson, Film: Daan Gielis, Dans: Fernando Belfiore, Design: Yuri Veerman, Muziek: Emma Rekers, E-Cultuur: Thom Kuijpers, Cultuurparticipatie: Jörgen Tjon A Fong.

Online volgen
De Nederlandse en Braziliaanse kunstenaars en creatieven, het slotevenement in Rio de Janeiro en tussentijdse presentaties zijn tussen 11 en 31 juli 2016 te volgen via https://hobra.art.br, de Facebookpagina https://www.facebook.com/hobra2016, de hashtag #HOBRA en Instagram.

Download

In deze pdf vindt u een overzicht van alle deelnemers met daarbij een beknopte biografie.

Jan Cleijne

Jan Cleijne begon in 2001 kinderboeken te illustreren en scenarioschetsen te maken voor de Donald Duck. Sindsdien heeft hij voor talloze (educatieve) uitgevers, theaterproducties, media en musea geïllustreerd. Daarnaast heeft hij korte, vrije beeldverhalen gemaakt, veelal zonder tekst. In zijn eerste boek Helden van de Tour (Oog & Blik / De Bezige Bij) worden de grote en kleine verhalen uit meer dan 100 jaar Tourgeschiedenis verbeeld. De beeldroman is vertaald in het Deens, Duits en Engels. Cleijne werkt aan een tweede boek, de graphic novel Eik.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl