nieuws

Paul Snoekprijs voor Alfred Schaffer

26 april 2016

De driejaarlijkse Paul Snoekprijs is uitgereikt aan Alfred Schaffer voor Mens Dier Ding. De poëziebundel werd eerder genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015 en bekroond met de Awater Poëzieprijs 2014, en kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

De jury van de Paul Snoekprijs (Elke Brems, Yves T’Sjoen, Patrick Van Belleghem en Sarah Vankersschaever) koos uit meer dan driehonderd bundels gepubliceerd in 2013, 2014 of 2015 voor het werk van Schaffer. Grote lof was er voor het spanningsveld dat Schaffer weet op te roepen, zowel formeel in het laveren tussen proza en poëzie, als inhoudelijk werd zijn negende dichtbundel een tour de force genoemd:

Schaffer deconstrueert het biografische geschiedverhaal en laat Sjaka Zoeloe zelf aan het woord. In aftellende “(dag)dromen” krijgt de lezer mondjesmaat de contouren te zien van een bloeddorstig krijgsheer maar dus ook een gevoelig mens met alle verwachtingen, verlangens en andere sentimenten die eigen zijn aan het mens-zijn. De fragmentarisch opgebouwde, caleidoscopische bundel vertoont een onmiskenbare drive die de lezer vanaf de eerste pagina meeneemt. [Maar] De lectuur van de bundel stemt ongemakkelijk. Precies die onrust of dat onbehagen maken van Mens Dier Ding een weergaloze dichtbundel.”

Het volledige juryrapport is te vinden op de website versindaba.

De Paul Snoekprijs - groot € 4.000 - wordt sinds 1991 driejaarlijks uitgereikt door het Stadsbestuur van Sint-Niklaas, als eerbetoon aan de befaamde dichter (°1933 in Sint-Niklaas). De achtste Paul Snoekprijs is op zondag 24 april 2016 uitgereikt aan Alfred Schaffer.

Alfred Schaffer werd januari 2015 in de literaire talkshow Letteren &cetera (NPO Cultura) geïnterviewd over zijn bundel Mens Dier Ding (De Bezige Bij).