nieuws

Mirna Funk, Ilija Trojanow, Frank Witzel en Valerie Fritsch in Amsterdam

Autorenresidenz

8 april 2016

In 2016, het jaar waarin Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, ontvangt het Nederlands Letterenfonds zes Duitstalige schrijvers in de schrijversresidentie op het Amsterdamse Spui. Tot half mei verblijft auteur en journalist Mirna Funk op het Spui, zij wordt opgevolgd door Ilija Trojanow, Frank Witzel en Valerie Fritsch.

Funk (1981) werd geboren in Berlijn en studeerde daar filosofie en geschiedenis. Haar eerste roman werd bekroond met de Uwe Johnson prijs; vorige maand verscheen bij Atlas Contact de Nederlandse vertaling door Goverdien Hauth-Grubben: Winternabijheid.

In de tweede helft van 2016 ontvangt het Nederlands Letterenfonds drie gastschrijvers:

Ilija Trojanow

In juli en augustus woont en werkt ‘wereldverzamelaar’ Ilija Trojanow in Amsterdam. Trojanow (Bulgarije, 1965) vluchtte met zijn ouders via Joegoslavië en Italië naar Duitsland, waar zij politiek asiel kregen. Zelf woonde hij later in Kenia, Bombay en Kaapstad. Tegenwoordig pendelt hij tussen Zuid-Afrika en Duitsland. Trojanow behaalde zijn grote literaire succes met De wereldverzamelaar. Hij kreeg daarvoor de Preis der Leipziger Buchmesse. Bij De Geus verschenen ook De wereld is groot en overal loert redding, Pelgrimstocht naar Mekka en Gebruiksaanwijzing voor India (vertaald door José Rijnaarts).

Frank Witzel

Frank Witzel (Offenbach am Main, 1955) won in 2015 de Deutscher Buchpreis voor zijn roman Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch depressiven Teenager im Sommer 1969. Het verhaal speelt zich af in de oude Bondsrepubliek in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Witzel beschrijft een reeks episoden vanuit de ogen van een 13-jarig kind in Wiesbaden. De zevenkoppige jury prees Witzel voor zijn mengeling van ‘waanzin en vernuft’ en noemde de roman een ‘uniek’ werk in de Duitse literatuur. Ook sprak de jury van ‘een hybride compendium van pop, politiek en paranoia’. De roman verschijnt in Nederlandse vertaling (vertaald door José Rijnaarts) bij Lebowski in het najaar van 2016.

Valerie Fritsch

Valerie Fritsch (1989) werd in Graz, Oostenrijk geboren en ontwikkelde zich in eerste instantie als fotografe. Ze debuteerde in 2011 met de roman Die Verkörperung, dat werd opgevolgd door Die Welt ist meine Innerei, een reeks verhalen en fotos die zijn gebaseerd op haar reizen naar Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Haar tweede roman Winters Garten verschijnt dit jaar in vertaling bij De Bezige Bij. De roman werd mede vanwege de ‘gewaagde literaire stijl’ genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en bekroond met de Kelag-Preis en de BKS-publieksprijs op het Literatuurfestival in Klagenburg. Fritsch zal in november en december 2016 in Amsterdam wonen en werken.

Vlnr: Mirna Funk (foto Stephan Pramme), Ilija Trojanow, Frank Witzel, Valerie Fritsch (foto Jasmin Schuller).

Begin 2016 ontving het Letterenfonds Per Leo en Karen Köhler. Per Leo presenteerde de Nederlandse vertaling van zijn roman Flut und Boden (De Arbeiderspers) en schreef voor Het Parool over zijn tijd in Amsterdam. Karen Köhler schreef de succesvolle verhalenbundel Vuurpijlen vangen (Podium). Tijdens haar residentie nam ze deel aan het Passa Porta Seminar ‘Need & Necessity’ en was te gast op het Boekenbal, waarover zij een column schreef. Whyilovethisbook maakte filmpjes met beide auteurs waarin ze vertellen over hun eigen boek én over een Nederlandse roman (Hermans en Elvis Peeters).

Meer informatie over de Amsterdamse schrijversresidentie is te vinden op de website van het Letterenfonds onder Programma’s > Schrijversverblijven.

Nederland-Vlaanderen-Duitsland

In de aanloop naar de Frankfurter Buchmesse 2016 waar Nederland en Vlaanderen Ehrengast zijn, wordt een groot aantal evenementen geprogrammeerd in zeven Duitse steden. De aftrap vond in maart plaats op LitCologne, de Leipziger Buchmesse & het festival Leipzig liest. Het literaire en culturele programma, dat in totaal meer dan 120 auteurs en 150 evenementen omvat, wordt vervolgd op de Internationale Kinder- und Jugendbuchwochen in Keulen (mei), het Poesiefestival en het Das Mag Lesefest in Berlijn (juni), het Harbourfront Literaturfestival in Hamburg (september) en – uiteraard – Frankfurt, waar van 18 tot en met 23 oktober 2016 de Frankfurter Buchmesse 2016 plaatsvindt. Volg het op frankfurt2016.com en via #FBM16

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal of indien u interesse heeft in een optreden van een van de gastschrijvers, kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00, met:

Over het Nederlands Letterenfonds:

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert door middel van subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

www.letterenfonds.nl