agenda

Antonio Muñoz Molina writer in residence (Amsterdam)

15 aug-30 september 2012

Writer in residence Antonio Muñoz Molina (1956) studeerde journalistiek in Madrid en kunstgeschiedenis in Granada. Met zijn eerste romans, die met belangrijke literaire prijzen werden bekroond, vestigde hij zijn naam als een van de meest toonaangevende hedendaagse Spaanse auteurs. Het oeuvre van Muñoz Molina wordt wereldwijd geprezen om zijn stilistische kwaliteit. De auteur publiceert als columnist geregeld in het Spaanse dagblad El País en het Duitse Die Welt. Hij woont momenteel afwisselend in New York en Madrid, samen met zijn echtgenote, de schrijfster Elvira Lindo.

Logo UvA

Expertmeeting voor literair vertalers

Sinds de jaren negentig zijn er bijna een dozijn boeken van Muñoz Molina in het Nederlands vertaald. De auteur duikt in zijn werk regelmatig diep in de (recente) Spaanse geschiedenis en heeft zich gevoelig betoond voor de Europese context waarin zijn werk verschijnt. Reden genoeg voor het Nederlands Letterenfonds om in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam een speciaal programma te organiseren dat volledig aan Muñoz Molina’s vertaalde oeuvre is gewijd. In aanwezigheid van de auteur ontmoeten zeven vertalers uit binnen- en buitenland elkaar tijdens een tweedaagse expertmeeting op woensdag 12 en donderdag 13 september. Tijdens de verschillende programmaonderdelen komen de vertalers zelf aan het woord, passeren verschillende vertaalde titels als Sefarad en Winter in Lissabon (El invierno en Lisboa) de revue en houdt de auteur een afsluitende lezing.
De expertmeeting is - voor wie de Spaanse taal voldoende beheerst - openbaar toegankelijk. Neem voor meer informatie over het programma contact op met Fleur van Koppen. U kunt zich bij haar ook aanmelden.

U bent tevens van harte welkom bij Letteren &cetera, de literaire talkshow van Pieter Steinz waarin hij op vrijdag 28 september, 17 uur onder andere Antonio Muñoz Molina interviewt over Maanstorm. Locatie en reserveren via: Spui25 in Amsterdam.

Hieronder vindt u een greep uit de uiteenlopende activiteiten:

 • Woensdag 12 september, 16.30 uur
  Openingslezing door Pablo Valdivia, Spaanse letterkundige verbonden aan de UvA. Locatie: Potgieterszaal, Universiteit bibliotheek. Voertaal: Spaans.

 • Woensdag 12 september, 18.00 uur
  Boekpresentatie van Maanstorm, de vertaling van El viento de la luna (uitgeverij De Geus, vertaald door Adri Boon) in Athenaeum boekhandel Spui, Amsterdam.

 • Donderdag 13 september, 10.00-13.00 uur
  Expertmeeting met presentaties van vijf Nederlandse vertalers (Adri Boon, Ester van Buuren, Jacqueline Hulst, Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam) en twee buitenlandse vertalers (Willi Zurbrüggen uit Duitsland en Philippe Bataillon uit Frankrijk). Locatie: Nina van Leerzaal, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam. Voertaal: Spaans. Het is noodzakelijk u vooraf aan te melden.

 • Donderdag 13 september, 20.00 uur
  Key-lecture door Antonio Muñoz Molina, Locatie: Oude Manhuispoort 4-6, Amsterdam. Voertaal: Engels.

Meer informatie

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Beleidsmedewerker

f.van.koppen@letterenfonds.nl