nieuws

Woutertje Pieterse Prijs naar Stem op de okapi

16 mei 2016

Edward van de Vendel en Martijn van der Linden hebben samen de Woutertje Pieterse Prijs 2016 gekregen voor Stem op de okapi (Querido Kinderboeken). Aan de prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden.

De Woutertje Pieterse Prijs zou begin april worden uitgereikt, maar vanwege het plotselinge overlijden van juryvoorzitter Wim Brands werd de uitreiking een maand uitgesteld.

De jury over Stem op de okapi:

“Schrijver en illustrator blijken er niet naar te streven de lezer een compleet feitenrelaas over de okapi te presenteren. Ze hebben de okapi daarentegen benaderd als kunstenaars, hem op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes. Ze hebben in hun benadering van de okapi die ‘gewoon’ in dierentuinen rondloopt, de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet. Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen, en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.”

Edward van de Vendel (Leerdam, 1964) schrijft gedichten, kinder- en jeugdromans en non-fictie. Zijn werk is veelvuldig vertaald, onder meer in het Afrikaans, Chinees, Duits, Deens, Engels, Estisch en Frans. In 2004 kreeg hij al eens de Woutertje Pieterse Prijs, samen met Fleur van der Weel, voor Superguppie waarvoor hij ook een Zilveren Griffel ontving.

Martijn van der Linden (Oostburg, 1979) maakt realistische en historische omslagen, maar tekent ook heel graag dieren. Hij illustreerde boeken van onder andere Edward van de Vendel (Voor jou, voor wie anders?, Lemniscaat), Bibi Dumon Tak, Paul van Loon en Annie M.G. Schmidt. Daarnaast werkt hij samen met o.a. de Efteling, de Anne Frank Stichting en het Rijksmuseum.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De Prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli. De jury bestond dit jaar uit Wim Brands (voorzitter), Jen de Groeve, Jan van Mersbergen, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan. Zij beoordeelden nieuwe jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2015 zijn uitgegeven.

Meer informatie: