nieuws

2016-2017 in Amsterdam

Oproep: writers-in-residence NIAS

30 maart 2016

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om een voordracht in te dienen voor de positie van writer-in-residence aan het NIAS van september 2016 tot februari 2017. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandse schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot maandag 18 april 2016 worden ingediend.

Zomer 2016 verhuist het NIAS van Wassenaar naar Amsterdam. Het instituut zal worden gehuisvest in het St. Jorishof, gelegen tussen de Kloveniersburgwal en Oudezijds Achterburgwal in hartje centrum.

Sint Jorishof

Het writer-in-residence-programma is een gezamenlijk initiatief van het NIAS en het Nederlands Letterenfonds. In het academisch jaar 2016-2017 is er ruimte voor een Nederlandse auteur in de periode september 2016 tot februari 2017.

Er is een voorkeur voor schrijvers die hun literaire kwaliteit hebben bewezen, die een project indienen dat gezien de schrijfwerkzaamheden in de laatste fase verkeert, die in hun sollicitatie goed kunnen uitleggen waarom hun werk zou kunnen profiteren van een NIAS-verblijf en die zich makkelijk kunnen uitdrukken in de Engelse taal, de lingua franca op het NIAS.

Het Letterenfonds stelt voor de Nederlandstalige schrijver een beurs van € 10.000 beschikbaar. De Fonds-fellows krijgen aan het NIAS de beschikking over een werkkamer en eventueel ook huisvesting in de buurt van het instituut.

De inzendtermijn voor voordrachten van buitenlandse auteurs voor de positie van WiR aan het NIAS in Amsterdam in de periode februari 2017 tot juli 2017 is reeds gesloten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Greetje Heemskerk. Ook voordrachten en/of directe sollicitaties kunt u tot 18 april 2016 per mail aan haar richten. De voordacht dient voorzien te zijn van een c.v., een synopsis van het project, een oeuvre-overzicht en de twee laatste publicaties van de auteur.

Wilt u weten hoe eerdere writers-in-residence het NIAS hebben ervaren? Lees de blogs van:

Meer informatie: