nieuws

Aftrap Ehrengast-programma in Duitsland tegelijk met opening Boekenweek

Es geht los!

9 maart 2016

Met een optreden van Saskia de Coster en Connie Palmen op het literaire festival lit.Cologne in Keulen wordt op donderdagavond 10 maart de aftrap gegeven van een omvangrijke reeks literaire programma’s, die in het kader van het Nederlands-Vlaamse gastland op de Frankfurter Buchmesse worden georganiseerd. In totaal zullen ruim 120 Vlaamse en Nederlandse auteurs optreden in zeven Duitse steden. De kick-off in Keulen valt samen met de opening van de Boekenweek in Nederland.

Tijdens lit.Cologne (10 t/m 19 maart) treden naast Saskia de Coster en Connie Palmen nog meer grote namen op zoals Cees Nooteboom, Anna Woltz en Jan Paul Schutten. Ook is er op 16 maart een literaire avond in Berlijn met Yves Petry, Lot Vekemans, Saskia de Coster en Murat Isik.

Connie Palmen, Foto: Annaleen Louwes. Saskia De Coster, Foto: Johan Jacobs.

Het gastlandschap wordt georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Op uitnodiging van de letterenfondsen wonen en werken dit jaar zo’n tien Duitse auteurs als writer in residence in Amsterdam of Brussel. WiR Karen Köhler (1974) en Mirna Funk (1981) nemen bovendien deel aan de Boekenweek-tournee en zorgen daarmee voor een mooie uitwisseling tussen de twee taalgebieden. De Boekenweek heeft dit jaar ‘Duitsland’ als thema en wordt georganiseerd door de CPNB.

Na Keulen stoomt het Ehrengast-programma door naar Leipzig. Op de Leipziger Buchmesse en tijdens Leipzig Liest zijn tal van Nederlandstalige auteurs, dichters, illustratoren en stripmakers aanwezig, waaronder Leon de Winter en Yves Petry die op 17 maart het programma van de Leipziger Buchmesse openen. Ook presenteren dichter Micha Hamel en Demian Albers hier een Virtual Reality-installatie. De slotavond van dit lezersfestival valt samen met de afsluiting van de Boekenweek, dit jaar op 19 maart tijdens het Boekenbal voor lezers, georganiseerd door de Wintertuin.

Na de literaire programma’s in Keulen en Leipzig volgen onder meer de Internationale Kinder- und Jugendbuchwochen in Keulen (mei), het Poesiefestival en het Das Mag Lesefest in Berlijn (juni), het Harbourfront Literaturfestival in Hamburg (september) en – uiteraard – Frankfurt, waar van 18 tot en met 23 oktober 2016 de Frankfurter Buchmesse plaatsvindt. Alle literaire genres komen aan bod, zowel fictie als non-fictie, poëzie, kinder- en jeugdliteratuur en de graphic novel. In totaal zijn dit jaar ruim 145 literaire evenementen gepland in Duitsland. In aanvulling daarop is er een programma met aandacht voor beeldende kunst, film, podiumkunsten, en de creatieve industrie uit Nederland en Vlaanderen.

Meer informatie:

Dit is wat we delen