titels

Abram de Swaan

Diviser pour tuer. Les régimes génocidaires et leurs hommes de main

15 februari 2016

Abram de Swaan publiceerde in 2014 Compartimenten van vernietiging. Over genocidale regimes en hun daders. De Swaan, opgeleid als politicoloog, gevormd als psychoanalyticus en van beroep socioloog en essayist, vergelijkt de omstandigheden waarin genocides konden plaatsvinden en gaat in op de persoonlijke eigenschappen van de daders. In deze ‘sociologie van de massavernietiging’ analyseert hij de kenmerken van massamoorden uit de 20ste eeuw, van de Atjeh-oorlog, de Armeense genocide, Stalin en Mao en de Holocaust, tot aan de poging tot uitroeiing van de Tutsi’s in Rwanda in 1994 – om slechts enkele te noemen.

Op maandag 1 februari werd in Parijs Diviser pour tuer. Les régimes génocidaires et leurs hommes de main gepresenteerd, de Franse vertaling van Bertrand Abraham. Dat gebeurde door middel van een symposium in de École des Hautes Études en Sciences Sociales van de Parijse Sorbonne I universiteit, waar het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan de Frans-Rwandese radiojournaliste Madeleine Mukamabano. Ook verschenen er interviews met de auteur in de Franse pers, onder andere in Le Monde en bij France Culture.

Compartimenten van vernietiging is vertaald in het Engels (Yale University Press) en in het Italiaans (Einaudi). Een Spaanse (Semana) uitgave is in voorbereiding.

Mireille Berman

Contact

Mireille Berman

Non-fictie specialist

m.berman@letterenfonds.nl

Details

Diviser pour tuer. Les régimes génocidaires et leurs hommes de main
Seuil, 368 blz (2016)