nieuws

Ted van Lieshout en Marit Törnqvist op shortlist

Hans Christian Andersen Award

21 januari 2016

Ted van Lieshout en Marit Törnqvist staan op de shortlist van de Hans Christian Andersen Award 2016, de ‘Nobelprijs voor jeugdliteratuur’. Van Lieshout was al eens eerder genomineerd, in 2014. Hij deelt zijn nominatie nu met Cao Wenxuan (China), Louis Jensen (Denemarken), Mirjam Pressler (Duitsland) en Lois Lowry (USA).

Op de shortlist voor illustratoren staan naast Marit Törnqvist: Rotraut Susanne Berner (Duitsland), Pejman Rahimizadeh (Iran), Alessandro Sanna (Italië) en Suzy Lee (Korea).

Het Letterenfonds investeerde in de totstandkoming van een belangrijk deel van het oevre van Ted van Lieshout. Naast vele andere bekroningen ontving Van Lieshout in 2009 de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn werk is in tien talen vertaald, deels met ondersteuning van het Letterenfonds. In april zal Van Lieshout optreden tijdens het Nederlandse gastlandschap in Bogota.

Illustrator Marit Törnqvist ontving vorig jaar een eerste projectsubsidie van het Letterenfonds voor het schrijven van een prentenboek met de werktitel Het gelukkige eiland, een op zichzelf staand vervolg op het prentenboek Klein verhaal over liefde (Querido, 1995) dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Dit jaar viert zij haar 25-jarig jubileum als illustratrice (én auteur). Zij illustreerde boeken van Astrid Lindgren en Nederlandse schrijvers als Annie Makkink (Helden op sokken), Hans en Monique Hagen (Jij bent de liefste), Sjoerd Kuyper (Ik blijf altijd bij je) en Toon Tellegen (Pikkuhenki). Haar werk verscheen onder meer in Deense, Duitse, Franse, Koreaanse en Zweedse boekvertalingen. Recent maakte ze een promotiereis naar Japan.

Tot op heden ontvingen twee Nederlandse schrijvers de Hans Christian Andersen Award, de meest prestigieuze internationale bekroning voor kinderboekenmakers. In 1988 ging deze naar Annie M.G. Schmidt en in 2004 naar Max Velthuijs.

De winnaars van de Hans Christian Andersenprijzen 2016 worden bekendgemaakt op maandag 4 april, tijdens de kinderboekbeurs in Bologna.

Illustration Marit Törnqvist Illustratie Marit Törnqvist