nieuws

Britse schrijfster A.S. Byatt wint Erasmusprijs

17 januari 2016

De Erasmusprijs 2016 is toegekend aan de Britse schrijfster A. S. Byatt voor haar historische romans en biografische werk. De jury noemt haar “een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen”. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden.

Antonia Susan Byatt (1936) schreef tientallen boeken, waaronder romans, biografie├źn, korte verhalen en essays. Byatt schrijft vaak over kunstenaars en wetenschappers, ook in haar fictie. Vaak gaat haar werk ook over het schrijven van biografie├źn of het doen van onderzoek, zoals bijvoorbeeld The Biographers Tale dat in 2001 onder de titel De biograaf (vertaling Hein Groen en Gijs Went) werd gepubliceerd door De Bezige Bij.

Tot haar bekendste werken behoren onder meer het met de Booker Prize bekroonde Possession, waarin twee hedendaagse literatuuronderzoekers op zoek zijn naar het grote geheim dat twee fictieve negentiende-eeuwse romantische dichters met elkaar deelden, en de historische roman The Children’s Book (Het boek van de kinderen); beide romans zijn in het Nederlands vertaald door Marianne Lameris en Gerda Baardman. Het Letterenfonds investeerde in de genoemde vertalingen van het werk van Byatt.

De Erasmusprijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten. Koning Willem-Alexander is beschermheer van de Stichting Praemium Erasmianum die de prijs in het leven heeft geroepen.

De prijs wordt in december uitgereikt in Paleis op de Dam in Amsterdam.

Onder de eerdere winnaars van de Erasmusprijs zijn de internet-encyclopedie Wikipedia (2015), choreograaf Hans van Manen (2005), nazi-jager Simon Wiesenthal (1992), mensenrechtenorganisatie Amnesty International (1976) en econoom Jan Tinbergen (1967).