nieuws

Das Magazin krijgt Visser-Neerlandiaprijs

19 januari 2016

Het literaire tijdschrift Das Magazin krijgt de culturele Visser-Neerlandiaprijs. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

De Visser-Neerlandiaprijs wordt toegekend door het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV), een organisatie die tot doel heeft de Nederlands-Vlaamse samenwerking te bevorderen. Het ANV reikt ieder jaar drie prijzen uit: een culturele, een maatschappelijke en een persoonlijke prijs. De culturele prijs gaat dit jaar naar Das Magazin, de twee andere prijzen worden uitgreikt aan Anne Van Raemdonck, docente neerlandistiek Universiteit Barcelona, en componist Wilfried Westerlinck.

‘Met vrijwillige steun van velen weet Das Magazin met een professionele, gedreven en ambitieuze aanpak de literaire top aan zich te binden, debutanten op te sporen en jongeren te winnen voor literatuur’, laat het ANV weten in een bericht over de toekenning. ‘Hierdoor is in het hart van de literatuur een enthousiaste, betrokken gemeenschap ontstaan waar talloze cultuurliefhebbers samenkomen.’

Het literaire tijdschrift Das Magazin werd opgericht in 2011 en staat onder leiding van Toine Donk en Daniël van der Meer. Het blad verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 5.000 exemplaren. Naast het tijdschrift organiseert Das Magazin leesclubs en festivals en heeft het een zomerkamp voor nieuw literair talent opgezet. Eind vorig jaar kwam daar uitgeverij Das Mag bij, die inmiddels twee titels publiceerde: Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel, en het debuut van Lize Spit, Het smelt.

In de aanloop naar het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse dit jaar, zal Das Magazin in samenwerking met de letterenfondsen in Berlijn een leesclubfestival organiseren. Twaalf auteurs verlenen medewerking, waaronder zes uit Nederland en België. Tegelijkertijd verschijnt een Duitstalige editie van Das Magazin, met uit het Nederlands vertaalde verhalen, dat door mairisch gedistribueerd zal worden.

Eerder ontving Das Magazin financiële ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds voor het tijdschrift en enkele evenementen, zoals Literaturfest.

Recent nummer van Das Magazin