agenda

Zeven Duitse auteurs op het podium

Crossing Border Festival

12-17 november 2015

http://www.crossingborderfestival.nl/

Het Crossing Border festival vindt dit jaar van 12 t/m 17 november plaats in de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel Gebouw in Den Haag. In de aanloop naar het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016, heeft het festival maar liefst zeven talentvolle jonge Duitse schrijvers in de programmering opgenomen. Mirna Funk, Thomas Glavinic, Olga Grjasnowa, Karen Köhler, Nino Haratischwili, Josephin Ritschel en Saša Stanišic worden op 13 en 14 november via interviews geïntroduceerd bij het Nederlandse publiek.

Op vrijdag 13 november gaat stripexpert Gert Jan Pos in gesprek met Josephin Ritschel, Ovadia Benishu, Ersin Karabulut en Michiel van de Pol (19.15, Heartbeat Hotel). Presentator Jeroen van Kan interviewt Thomas Glavinic (20.45, Lolita). En tijdens The Hamburg Connection (21.45, The Palace) gaat Persis Bekkering op het podium in gesprek met Nino Haratischwili, Karen Köhler en Saša Stanišic. Op zaterdag 14 november interviewt Xandra Schutte de schrijvers Mirna Funk en Ayelet Gundar-Goshen (19.45, Lolita). Tsead Bruinja presenteert The Chronicles, met onder anderen Olga Grjasnowa (20.15, The Palace).

  • Theaterschrijfster en -regisseur Nino Haratischwili (Geörgië, 1983) bleek bij haar romandebuut in 2010 ook een begenadigd auteur te zijn – en dat in het Duits, de taal die ze pas op haar twaalfde leerde. Haar derde roman Das achte Leben (Für Brilka) verscheen eind september 2014 in Duitsland. Ondertussen heeft ze al meerdere nominaties en prijzen op haar naam staan.

  • Saša Stanišic (Višegrad, 1978) was veertien toen hij met zijn Bosnische moeder en Servische vader voor de burgeroorlog naar Duitsland vluchtte. De nacht voor het feest (winnaar Alfred-Döblin-Preis en de prijs van de Leipziger Buchmesse 2014) gaat over zijn nieuwe thuisland.

  • Thomas Glavinic (Graz, 1972) wordt gezien als een van de auteurs die op dit moment het Oostenrijkse literaire landschap aan het (her)vormen is. Hij is al jaren niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse bestsellerlijsten. Op Crossing Border komt hij vertellen over zijn nieuwste boek Het grotere wonder.

  • Josephin Ritschel (1986) is een van de grote jonge talenten uit Duitsland. Een van haar eerste bundels die ze in eigen beheer uitgaf was een hommage aan het televisieprogramma de X-files. Ze studeerde in Berlijn en ze wordt inmiddels gepubliceerd in Frankrijk, Italië, Engeland en Zwitserland. Naast haar X-files publiceerde ze ook de korte verhalen Oasis en Qualm. Ritschel treedt op in het Graphic novel-programma.

  • Karen Köhler (1974) was jarenlang actrice, maar schrijft tegenwoordig theaterstukken en proza. En met haar debuut viel ze meteen op. Van de verhalenbundel Vuurpijlen vangen werden in Duitsland al meer dan 30.000 exemplaren verkocht en het werd bekroond met verschillende prijzen.

  • Journaliste, auteur en tekstschrijver Mirna Funk (1981) heeft net gedebuteerd met haar roman Winternabijheid (verschijnt begin 2016 in vertaling). Daarin vertelt ze het verhaal van een jonge Duitse jodin in Berlijn en Tel Aviv.

  • Olga Grjasnowa (1984) werd geboren in Azerbeidzjan. Op haar twaalfde emigreerde ze met haar familie naar Duitsland. Dit jaar komt de vertaling van haar nieuwe boek uit: Die juristische Unschärfe einer Ehe. Tijdens het festival schrijft ze, met vier andere auteurs, voor The Chronicles een dagelijkse column die meteen in het Nederlands en het Engels wordt vertaald.

Crossing Border is één van de (inter)nationale literaire festivals die door het Letterenfonds worden ondersteund via de Meerjarige subsidies 2015-2016.