agenda

Jenny Erpenbeck bij Athenaeum

6 september 2015

http://www.athenaeum.nl/agenda/jenny-erpenbeck

Winnares van de Europese Literatuurprijs Jenny Erpenbeck zal, samen met haar eveneens bekroonde vertaalster Elly Schippers, op zondag 6 september a.s. om 14.00 uur te gast zijn bij de Athenaeum Boekhandel op het Amsterdamse Spui.

Haar intussen ook in Nederland herdrukte roman Een handvol sneeuw (Uitgeverij Van Gennep) vormt de perfecte gelegenheid voor een persoonlijke kennismaking met deze ook in andere landen met prijzen overladen schrijfster, die de haar toegekende prijs daags tevoren tijdens Manuscripta in Zwolle in ontvangst neemt.

Literair criticus, presentator en programmamaker Margot Dijkgraaf, voorzitter van de jury die Jenny Erpenbeck en Elly Schippers hun prijs van respectievelijk € 10.000 en € 5.000 toekende, zal de schrijfster en de vertaalster enige vragen voorleggen en aan bezoekers van de boekhandel de gelegenheid geven ook hun vragen te stellen.

Voordat Jenny Erpenbeck in de loop van die middag weer terugreist naar haar woonplaats Berlijn, zal zij haar boeken signeren.

Uit het juryrapport van de Europese Literatuurprijs 2015:

‘Er trekt een schitterend historisch panorama van Europa in de twintigste eeuw aan de lezer voorbij, soms krijg je inzicht in de politieke situatie, altijd blijft het verhaal hoogst persoonlijk. Erpenbeck goochelt met tijden, schrijft in een beeldende stijl, kiest voor elk hoofdstuk weer een net wat andere toon en hanteert een enorme variëteit in werkwoordsvormen als het gaat om het aanduiden van de tijd. Dat de lezer daar niet in verstrikt raakt is te danken aan Elly Schippers, die een uitmuntende prestatie heeft geleverd.’

Roos de Ridder

Contact

Roos de Ridder

Beleidsmedewerker

r.de.ridder@letterenfonds.nl