agenda

aanmelden voor 15 augustus 2015

Vertaalmiddag rond Italiaanse schrijver Andrea Bajani

4 september 2015

http://literairvertalen.org/nieuws/vertaalmiddag_rond_italiaanse_schrijver_andrea_bajani

Het Nederlands Letterenfonds en de Universiteit Utrecht organiseren op 4 september een vertaalmiddag rond Het leven is niet alfabetisch van Andrea Bajani, waarbij de auteur en vertalers Yond Boeke en Patty Krone aanwezig zijn.

Bajani schreef een veertigtal ultrakorte verhalen, die alfabetisch geordend een leven omspannen. Voor de Nederlandse vertaling heeft Bajani een aantal extra verhalen geschreven. Omdat de verhalen in de Nederlandse editie bovendien in een andere volgorde staan (in het Nederlands komt Jeugd vóór Liefde, in het Italiaans is dat andersom) is een heel ander boek ontstaan. Zo ontstond een nieuwe samenwerking tussen auteur en vertaalsters, met een uniek kunstwerk als resultaat.

Tijdens het openbare gastcollege zal deze vertaling van La vita non è in ordine alfabetico centraal staan. Het programma is als volgt:

• Introductie over de moderne Italiaanse literatuur en het oeuvre van Andrea Bajani daarbinnen door dr. Reinier Speelman
• De vertaalsters Yond Boeke en Patty Krone over hun vertaling Het leven is niet alfabetisch (Athenaeum, Polak & Van Gennep, 2014)
Andrea Bajani over zijn ervaringen als vertaald auteur
• Kringgesprek over de inzendingen van het onvertaald gebleven verhaal Il sole sta bene lassù dat facultatief door studenten en alumni van de Master (Literair) Vertalen in Utrecht kan worden vertaald.

Tijd: 15:15 -17:00 uur
Locatie: Utrecht (exacte locatie wordt later bekendgemaakt)
Voertalen: Nederlands en Italiaans

Wilt u vóór 15 augustus laten weten of u komt? Dat kan per mail via: f.van.koppen[at]letterenfonds.nl of tel: 020-5207300.

Andrea Bajani (1975) is - op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds - in augustus te gast als writer in residence aan het Spui in Amsterdam. Meer informatie daarover is elders op deze website te vinden.

Bajani

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Beleidsmedewerker

f.van.koppen@letterenfonds.nl