agenda

Wanderlust-programma

Rosan Hollak op Van Eyck-Academie

1-30 september 2015

Rosan Hollak verblijft in september op de Jan van Eyck-academie in Maastricht. Ze vervolgt haar verblijf in 2016 met een tweede maand. Tijdens deze periode werkt ze in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Hollak is uitgenodigd door het Letterenfonds en de Van Eyck-academie in het kader van het Wanderlust-programma, het programma voor talentontwikkeling in internationale context van het Nederlands Letterenfonds.

Rosan Hollak (1971) studeerde politieke wetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan het Boston College in de Verenigde Staten. Ze schreef artikelen voor Trouw, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland en is sinds 2004 redacteur van NRC Handelsblad. Haar prozaverhalen werden gepubliceerd in de literaire tijdschriften Bunker Hill en Lava. Tweemaal werd ze genomineerd voor de Brandende Pen, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse korte verhaal. Hollaks debuut, de mozaïekroman Scherptediepte, verscheen in 2012 bij De Bezige Bij. Op basis van haar debuutroman ontving ze een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede roman; deze verschijnt in 2016 bij De Bezige Bij.
In 2014 publiceerde ze het NRC-ebook Lood & Whisky over journalistiek in de 20ste eeuw. In september verschijnt ‘Ik blijf nog even kletsen.’ De laatste gesprekken met René Gude bij De Vrije Uitgevers. Hollak volgde de Denker des Vaderlands René Gude in zijn laatste levensjaar.

Hollak is de vierde jonge schrijver die in het kader van Wanderlust twee maanden aan de Van Eyck Academie werkt. Niña Weijers, Maartje Wortel en Wytske Versteeg gingen haar voor, in 2016 wordt ze opgevolgd door Joost de Vries en Bregje Hofstede.

Zie ook:

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Senior beleidsmedewerker

pj.vander.veen@letterenfonds.nl