agenda

met o.a. Sylvie Hoyinck, Astrid Lampe, Tessa Leuwsha, Silvia Marijnissen, Hagar Peeters en Nyk de Vries

Letteren &cetera

24 september 2015

http://www.letterenetcetera.nl

Letteren &cetera is de literaire talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per aflevering staan drie gloednieuwe boeken centraal, drie titels waarin op enigerlei wijze door het fonds is geïnvesteerd. Op donderdag 24 september ontvangt presentator Kenneth van Zijl zes gasten.

De tv-opnames vinden plaats in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. Publiek is daarbij van harte welkom.

In de eerste editie gaat Kenneth van Zijl in gesprek met vertaalster Sylvie Hoyinck over Wereldschaduw (september, De Bezige Bij), de nieuwe roman van Nir Baram, met Tessa Leuwsha over Fansi’s stilte (oktober, Atlas Contact), een roman over haar Surinaamse grootmoeder, en met dichteres Hagar Peeters over haar prozadebuut Malva (17 september, De Bezige Bij). De opname van de eerste talkshow vindt plaats van 17.00 tot 18.30, inloop vanaf 16.30.

foto's: Tessa Leuwsha door Sirano Zalman, Hagar Peeters door Koos Breukel, Sylvie Hoyinck door Geraldine Fotografie

In 1996 verhuisde Tessa Leuwsha van Nederland naar Suriname, zo’n vijfentwintig jaar eerder deed haar oma precies het omgekeerde. In Fansi’s stilte gaat Leuwsha op zoek naar het verhaal van haar strenge en zwijgzame Surinaamse grootmoeder en haar ooms en tantes. Ze onderzoekt Paramaribo en Nickerie tot aan Eindhoven en de Achterhoek om zo het leven van Fansi dichterbij te halen. Wie was die vreemde tropenvrouw die begin jaren zeventig opeens op de stoep stond bij haar vernederlandste kinderen en kleinkinderen? Waarom spreken haar kinderen elkaar nauwelijks nog?

Sylvie Hoyinck vertaalt al sinds het begin van dit millennium Hebreeuwse literatuur en non-fictie. In september verschijnt haar vertaling van Nir Barams vijfde roman, Wereldschaduw. Baram (1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël; met Goede mensen brak hij internationaal door. Wereldschaduw gaat over de immense kracht van het kapitalisme en de prijs die het individu daarvoor betaalt. Deze nieuwe roman was direct een grote bestseller in zijn thuisland en werd genomineerd voor de Sapir Prize 2014. Hoe is het vertaalproces verlopen en tegen welke problemen is Hoyinck aangelopen? Ook Nir Baram, die als writer in residence in Amsterdam is, zal aanwezig zijn bij de opnames.

Dichteres Hagar Peeters debuteerde in 1999 met Genoeg gedicht over de liefde vandaag. In 2003 volgde Koffers Zeelucht, dat werd bekroond met zowel de Jo Peters PoëziePrijs als de J.C. Bloemprijs. Na vier poëziebundels verschijnt op 17 september Hagar Peeters’ eerste roman: Malva. Het vertelt over de enige dochter van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Ze werd geboren met een waterhoofd en door haar vader op jonge leeftijd verstoten. Ze stierf op achtjarige leeftijd in Nederland. Malva treedt op als alwetende verteller, over haar eigen leven en over dat van haar beroemde vader. Hoe kan het dat Neruda, de held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, zijn dochter heeft verraden?

De tweede editie van Letteren &cetera biedt interviews met Astrid Lampe over haar nieuwe dichtbundel De Taiga Zwijntjes (3 november, Querido), met vertaalster Silvia Marijnissen over De sandelhoutstraf van Nobelprijswinnaar Mo Yan (september, De Geus), en met Nyk de Vries over zijn roman Renger (oktober, De Arbeiderspers). Inloop voor de tweede editie vanaf 19.00. De opname duurt van 19.30 tot 21.00.

foto's: Astrid Lampe door Keke Keukelaar, Nyk de Vries door Reyer Boxem.

Sinds haar debuutbundel Rib (1997) laat Astrid Lampe zich niet in een hokje stoppen. In interviews vertelde de dichteres dat haar poëzie associatief wordt genoemd, maar dat zij in feite opzettelijk onsamenhangend schrijft. De lezer moet gedichten niet mooi vinden of eenduidig, hoe geruststellend dat ook is. ‘strik eromheen af!’ In De Taiga Zwijntjes is er sprake van een wereld waarin kunst een bedreigde diersoort lijkt te worden en dichtbundels het afleggen tegen barcodes en kleurboeken voor volwassenen. Astrid Lampe wapent zich hiertegen met haar poëzie.

Silvia Marijnissen, literair vertaalster van Chinese poëzie en proza, noemt Mo Yan “een geliefde, ‘dwarse’ schrijver, iemand die in zijn romans niet de gebaande paden bewandelt en het nodige durft uit te proberen.” Na Kikkers vertaalde zij ook zijn roman De sandelhoutstraf over de voluptueuze Sun Meiniang en vier mannen in haar leven: haar echtgenoot, haar minnaar, haar vader en haar schoonvader. Haar vader leidt de opstand tegen de westerlingen, die met de aanleg van een spoorlijn de traditionele Chinese levenswijze verstoren. Wanneer hij wordt veroordeeld, is het haar schoonvader die de straf zal toedienen: een langzame, gruwelijke dood door duizend messteken. Maar hij rekent buiten zijn schoondochter…

Op 27 oktober a.s. verschijnt Renger, de nieuwe roman van schrijver en performer Nyk de Vries. Eerder publiceerde hij zowel in het Fries als in het Nederlands de romans Rozijnkonijn en Prosperos en de bundel Motorman & 39 andere prozagedichten. In zijn nieuwe roman krijgt een jonge Friese schrijver een lift van de mysterieuze Renger. In diens oude Volvo laat hij zich meevoeren van de grote stad naar zijn geboortestreek. In een caleidoscopische tocht ontvouwt zich het verhaal van zijn zuinige vader, een bouwvakker die alles verzamelde wat los en vast zat. “‘Jongen,’ zei hij, ‘ik hoef in mijn leven nooit weer een spijker te kopen.’”” Maar wat moet de zoon na de dood van zijn vader met diens erfenis?

Reserveren

De literaire talkshow Letteren &cetera wordt opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. De besproken boeken zijn, indien ze reeds zijn verschenen, tijdens de opnames te koop (pin only) en kunnen desgewenst worden gesigneerd door de schrijver of vertaler. Wilt u een of twee opnames bijwonen? Reserveer hier.
De entree is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

De eerdere Letteren &cetera-talkshows zijn online te bekijken via NPO Cultura.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl