agenda

Wanderlust-programma

Wytske Versteeg op Van Eyck-Academie

20 mei-20 juli 2015

http://www.janvaneyck.nl/home/

Wytske Versteeg verblijft voor een periode van twee maanden op de Jan van Eyck-Academie in Maastricht. Maartje Wortel en Niña Weijers gingen haar voor; Rosan Hollak zal Versteeg opvolgen. De schrijvers werken op initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck Academie tijdens hun verblijf twee maanden in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Wytske Versteeg (1983) studeerde cum laude af in politicologie en debuteerde in het voorjaar van 2012 met de zeer goed ontvangen roman De Wezenlozen bij uitgeverij Prometheus. Eerder publiceerde Versteeg bij uitgeverij Lemniscaat het non-fictie boek Dit is geen dakloze, dat onder andere gebaseerd was op haar ervaringen als vrijwilliger in een crisisopvang. Dit is geen dakloze (2008) mengde filosofische literatuur met journalistieke observaties en de ervaringen van daklozen zelf, en werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Met haar tweede roman Boy won Versteeg de BNG Literatuurprijs.

Wytske Versteeg werkt momenteel aan een nieuwe roman en aan een promotieonderzoek op het gebied van wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Twente. Ze schrijft niet alleen essays, maar ook verhalen, gedichten en toneelteksten die verschenen in internationale bladen als De Ware Tijd, Streven, de Brakke Hond en Freitag. Naast politicologie studeerde ze ook sociale geografie aan de UvA en drama aan de Hogeschool Gent.

Het initiatief van de Jan van Eyck-academie en het Letterenfonds maakt deel uit van Wanderlust, het programma van het Letterenfonds dat talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans biedt zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving. Voor 2016 selecteert het Nederlands Letterenfonds samen met de Van Eyck-academie nog twee auteurs voor een verblijf.

Naast het schrijversprogramma verblijven ook dichters aan de Van Eyck, steeds voor een periode van één maand. Zo werkten eerder Erik Lindner, Lieke Marsman, Tonnus Oosterhoff en Mustafa Stitou aan de Maastrichtse academie.

Foto: Eline Spek

Gerelateerd verhaal:

  • Blog van Niña Weijers over haar verblijf aan de Van Eyck-academie.
Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Senior beleidsmedewerker

pj.vander.veen@letterenfonds.nl