agenda

Met o.a. Stephan Enter, Jan Fontijn, Wouter Godijn, Rokus Hofstede, Nicolien Mizee en Arie Storm

Letteren &cetera

21 mei 2015

http://www.letterenfonds.nl/rsvp

Letteren &cetera is de literaire talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per aflevering staan drie gloednieuwe boeken centraal, drie titels waarin op enigerlei wijze door het fonds is geïnvesteerd. Op donderdag 21 mei a.s ontvangt presentator Kenneth van Zijl onder meer schrijvers Stephan Enter, Nicolien Mizee, Arie Storm, dichter Wouter Godijn en biograaf Jan Fontijn.

De tv-opnames vinden plaats in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. Publiek is van harte welkom! U kunt hier reserveren; de entree is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Drie covers en drie auteursportretten

In de eerste editie interviewt Kenneth van Zijl Nicolien Mizee over haar nieuwe roman De halfbroer, biograaf Jan Fontijn over zijn in mei te verschijnen biografie van Jacob Israël de Haan, getiteld: Onrust, en Stephan Enter over zijn nieuwe roman Compassie. De opname van de eerste talkshow vindt plaats van 17.00 tot 18.30; inloop vanaf 16.30.

Met zijn derde, veelvuldig bekroonde roman Grip brak Stephan Enter door naar een groot publiek in binnen- en buitenland. Op 24 april verschijnt zijn nieuwe roman Compassie (Van Oorschot). Hoofdpersoon is Frank van Luijn, een bijna-veertiger wiens leven al decennia van relatie naar relatie kabbelt. Hij verkiest een bestaan zonder verplichtingen boven de sleur van een leven met een vaste partner. Uit nieuwsgierigheid en rusteloosheid schrijft hij zich in bij een datingsite. Zo ontmoet hij de half-Duitse Jessica. Het geluk lijkt hem toe te lachen, maar is het allemaal echt zo mooi als het lijkt?

Jan Fontijn, voormalig docent Neerlandistiek aan de UvA, publiceerde verschillende studies over het genre van de biografie en een bekroonde, tweedelige biografie van Frederik van Eeden. In Onrust (De Bezige Bij) brengt biograaf Fontijn het leven van Jacob Israël de Haan (1881-1924) in beeld. Tegelijkertijd schetst Fontijn een tijdsbeeld van het fin de siècle, de literaire kring rond de Tachtigers en de opkomst van het socialisme en zionisme. Jacob Israël de Haan werd gezien als een controversiële auteur; zijn roman Pijpelijntjes is een van de eerste boeken uit de Nederlandse literatuur waarin een homoseksuele relatie openlijk wordt beschreven.

Nicolien Mizee is de auteur van een compact maar bijzonder oeuvre. Met haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes haalde ze de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2004. Het verhaal was geïnspireerd op de familie van haar moeder, een bekend Nederlands kunstenaarsgeslacht. Haar nieuwe, vierde roman laat zich als een vervolg op dit boek lezen. De halfbroer (Singel uitgeverijen) gaat over hoe bijzonder het is om gewoon te zijn en speelt zich wederom af binnen een familie. De hoofdpersoon doet verwoede pogingen om grip op het leven te krijgen. Is het mogelijk een ander ooit echt te doorgronden? Wat is oprecht en wat is opschepperij?

Drie covers en drie auteursportretten

In het tweede programma gaat Kenneth van Zijl onder meer in gesprek met Wouter Godijn over zijn poëziebundel De professor en de hyena, met Arie Storm over zijn in mei te verschijnen roman Maans stilte en met Proust-hervertalers Rokus Hofstede en Martin de Haan. Inloop voor de tweede editie vanaf 19.00. De opname duurt van 19.30 tot 21.00.

In Maans stilte (Prometheus) laat schrijver en recensent Arie Storm de hoofdpersoon uit zijn vorige, lovend ontvangen roman Luisteren hoe huizen ademen terugkeren. Deze August Voois is docent creative writing aan de universiteit. Als de liftdeuren in de hal van een groot universiteitsgebouw zich openen, is hij er getuige van dat hoogleraar Eddie Maan dood in de lift ligt. Het merkwaardige is dat het lichaam even later, als de deuren opnieuw opengaan, is verdwenen en zelfs geheel spoorloos blijkt te zijn. Voois gaat samen met een jonge studente op onderzoek uit. Maans stilte heeft de spanning van een thriller, maar is tevens een intrigerende roman waarin sterven, trouw en eenzaamheid een belangrijke rol spelen. Wat betekent het om te leven en wat om te sterven?

De titel van Wouter Godijns nieuwste dichtbundel, De professor en de hyena (Atlas Contact) klinkt even onheilspellend als ongerijmd. In zijn poëzie zoekt Godijn vaak de tegenstelling op tussen het alledaagse en het verhevene, het mooie en het lelijke, of zoals hier: tussen het beestachtige en het bedachte. Het effect is nu eens droogkomisch dan weer wrang. Spreektaal, flauwe tussenwerpsels en ‘poëtisch’ taalgebruik wisselen elkaar in hoog tempo af. Breedkwaaktaal roept een van de bladzijden in de bundel ons toe, en elders herinnert een enkel Boem aan Van Ostaijen. Wees welkom in het universum van writers writer Wouter Godijn: een poëtische en typografische roetsjbaan. “Hoe dat kon wie dat heeft gedaan?”

“Er is een tijd geweest dat ik vroeg naar bed ging.” Zo luidt de eerste zin van Prousts A la recherche du temps perdu in de nieuwe vertaling van Rokus Hofstede en Martin de Haan. Een vertaling die bij voorbaat nieuwsgierig maakte en vragen opriep, en waarover De Haan en Hofstede op hun blog reeds veel hebben geschreven. Ruim honderd jaar nadat het eerste deel uit het magnus opus van Marcel Proust werd gepubliceerd en enkele jaren na aanvang van hun gezamenlijke vertaalproject verschijnt mei 2015 hun nieuwe vertaling van dit deel, inclusief een gezamenlijk nawoord, bij uitgeverij Athenaeum Polak & van Gennep. Hoe is het duo te werk gegaan bij het vertalen van Prousts zoekende, fragmentarische schrijftrant?

Wilt u een of beide opnames van Letteren &cetera bijwonen? U kunt hier reserveren; de entree is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

NPO Cultura zendt de eerste talkshow uit op zaterdag 23 mei om 19.30, het tweede programma volgt in juni 2015. Alle talkshows zijn (na uitzending) online te bekijken via gemist.cultura.nl.

Na de zomervakantie worden er weer nieuwe edities van Letteren &cetera opgenomen.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl