titels

Rudolf Sloboda

De laatste regel

16 april 2015

In Nederland zijn we heel gelukkig met Adam Bžoch, een uitstekende vertaler die veel Nederlandse literatuur in het Slowaaks vertaalt. Andersom was het lang stil. Gelukkig besloot Abram Muller in dit gat te springen. De laatste regel van Rudolf Sloboda is de tweede Slowaakse roman die hij in het Nederlands heeft vertaald.

Wat Sloboda’s werk volgens de vertaler zo bijzonder maakt, naast de beschreven menselijkheid in al z’n naaktheid, is de humor. Sloboda schrijft in de Midden-Europese traditie van het groteske en het melancholische. Dat het verhaal zich afspeelt onder het socialisme, is slechts bijzaak. Het werk is niet een kritisch socialistisch maar een kritisch individueel boek. Waarschijnlijk heeft het daarom bij verschijnen in 1982 de censuur even weten te ontwijken.

Een fragment uit het tweede hoofdstuk:

“De twintigste viel er sneeuw. Het sneeuwde ’s nachts. ’s Ochtends deed ik mijn kamerjas aan en ging het paadje vegen, omdat ik bang was dat de sneeuw zou opvriezen en je er dan niet meer overheen kon. Dat was de les van de val aan het begin van het jaar: ik sloeg tegen het ijs en mijn rechterarm deed een maand lang pijn. Ik kon me niet eens goed aankleden. De pijn was inmiddels over, maar boven mijn sleutelbeen zat nog een verdikking, die iemand die van niks wist, als hij me van opzij zag, aan een grote bodybuilding-spier zou doen denken, kortom, die bobbel was niet onesthetisch.”

Het boek wordt in april gepresenteerd en is in ieder geval op voorraad bij de volgende boekhandels: Pegasus in Amsterdam, Godert Walter in Groningen en Van Gennep in Rotterdam.

Voor Sloboda’s roman vertaalde Muller In de naam van de vader (2013) van de hedendaagse auteur Balla, die Sloboda als een groot voorbeeld ziet, ook voor Uitgeverij Douane. Een bundel met korte verhalen uit Slowakije van na 1989 is in voorbereiding.

De vertaler ontving een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds voor het maken van deze vertaling.

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Beleidsmedewerker

f.van.koppen@letterenfonds.nl

Details

De laatste regel
Douane, 2015