Boek

Jan van Aken

Koning voor een dag

In Het fluwelen labyrint beschreef Van Aken de lotgevallen van een club vrienden in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Al kan dat boek misschien ook gelden als een historische roman, met Koning voor een dag voert hij de lezer weer terug naar de voorchristelijke, antieke wereld zoals hij die eerder beschreef in bijvoorbeeld De dwaas van Palmyra uit 2003.

Hoofdpersoon is de satirische dichter Hipponax. Zijn liefde voor Arète wordt door haar broer, de beeldhouwer Boupalos, tegengewerkt. Dit leidt tot een tweestrijd waarbij Hipponax en Boupalos elkaar over en weer in het openbaar belachelijk maken. De parodie en spot van Hipponax lopen uit op een rel waarbij een dode valt, waarna de dichter met zijn vrienden wordt verbannen uit Efesos - een kustplaats in het tegenwoordige Turkije. Na bloedstollende omzwervingen in Egypte keert hij terug om definitief wraak te nemen op Boupalos en Arète alsnog tot de zijne te maken.

Meer dan een spannend verhaal te vertellen, evoceert Van Aken als geen ander een overtuigend beeld van de antieke wereld, met zijn duistere, geheimzinnige vaak erotische riten rond het pantheon der goden, vol kleurrijke, zinnenprikkelende details - een wereld waarin de dichter een unieke, zij het ook precaire plaats inneemt. Met Koning voor een dag bewijst van Aken zich andermaal als een begenadigd verteller die zijn klassieke stof uitermate toegankelijk weet te maken. Hij blijft daarbij, zoals hij in de verantwoording schrijft, trouw aan de historische feiten, ‘maar alleen in zoverre mijn verhaal dat toelaat.’ En inderdaad, zijn verbeelding heeft ruimschoots de overhand.

Vertalingen

Jan van Aken

Jan van Aken (b. 1961) publiceerde in Optima en Nieuw wereldtijdschrift maar had zijn werkelijke debuut met de historische roman Het oog van de Basilisk (2000). ‘Een elegant stilist, die zijn heldere zinnen en alinea’s met onderkoelde humor smeert’ vond het NRC Handelsblad. Later publiceerde…

lees meer

Details

Koning voor een dag (2008). Fictie, 277 pagina's.

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer