Boek

Jan van Aken

Het fluwelen labyrint

Na enkele historische romans over het verre verleden te hebben geschreven, richt Jan van Aken zich met Het Fluwelen Labyrint op de recente geschiedenis: de jaren tachtig van de vorige eeuw. De titel is een metaforische aanduiding van de Amsterdamse Wallen. Aan de rafelranden van dit epicentrum bevindt zich de Brown Bar, een klein universum van hoeren, junks, dealers, kleine criminelen, krakers, kunstenaars en drop-outs.

Een daarvan is de hoofdpersoon Einar, naar Amsterdam gekomen om te studeren maar afgezakt naar de zelfkant. Einar is dealer maar heeft ook literaire aspiraties. Zijn aantekeningen vormen de basis voor drie habitués van de Brown Bar om zijn verhaal uit de doeken te doen en te voorzien van commentaar. Het centrale gegeven is Einars fatale liefde voor Isida, een danseres, met wie hij een verhouding krijgt na een kortstondige affaire met de nymfomane Uschi. De affaire met Isida is in meer dan één opzicht verslavend. Drugs vormen een vast en vanzelfsprekend bestanddeel van hun relatie. Maar uiteraard is het ook wat hen uiteindelijk opbreekt. Daarbij blijkt Isida zich niet alleen makkelijker aan het drugsmilieu te kunnen onttrekken, maar zich ook maatschappelijk beter te kunnen handhaven dan Einar. Dankzij de geraffineerde vertelconstructie is Het Fluwelen Labyrint veel meer dan een verhaal over liefde en drugs. En meer ook dan een tijdsbeeld van de jaren tachtig. Uit het koor van de vertellers blijkt duidelijk het verschil tussen feit en fictie, tussen beleving, geheugen en de weerslag daarvan op papier – het met fluweel gestoffeerde doolhof behelst een zoektocht naar een verloren tijd: een literair monument voor de jaren tachtig.

Jan van Aken

Jan van Aken (b. 1961) publiceerde in Optima en Nieuw wereldtijdschrift maar had zijn werkelijke debuut met de historische roman Het oog van de Basilisk (2000). ‘Een elegant stilist, die zijn heldere zinnen en alinea’s met onderkoelde humor smeert’ vond het NRC Handelsblad. Later publiceerde…

lees meer

Details

Het fluwelen labyrint (2005). Fictie, 347 pagina's.

Uitgeverij

Prometheus

Herengracht 540
NL - 1017 CG Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 624 19 34
Fax: +31 20 622 54 61

E-mail:
r.palache@pbo.nl
Website:
http://www.uitgeverijpromethe…

lees meer