Boek

Marc Reugebrink

Het grote uitstel

Een onderhoudende roman over het recente verleden

Minder dan tien jaar na 1968 was de wenkende belofte van verandering en eindeloze voorspoed vervangen door de No future!-kreet van de punks. Niet blind voor dat feit schreef Marc Reugebrink Het Grote Uitstel, dat speelt van 1976 tot 1989 en de nasleep van ’68 als thema heeft. Hij paart er de seksuele aan de politieke revolutie, en leverde daarmee beslist een van de opmerkelijkste Nederlandstalige romans van 2007 af, die bekroond werd met De Gouden Uil 2008, de grootste en bekendste literaire prijs van Vlaanderen.

Het boek heeft een slim vertelperspectief: je weet als lezer voortdurend meer dan hoofdfiguur Daniël Winfried Rega, die het verhaal wel moet dragen, maar nooit goed schijnt te kunnen plaatsen wat hem overkomt. We volgen hem in zijn ontwikkeling van een door de linkse tijdgeest aangeraakte scholier, in jeugdhonk ‘Che’ ergens in de diepe Nederlandse provincie, als marxistisch student, of daar lijkt het toch op, aan de lerarenopleiding in Groningen, tot een man met vage ambities en vervaagde politieke idealen in West-Berlijn.

Dat Rega gaandeweg zijn radicaalpolitieke veren afwerpt vloeit meer voort uit zijn onnozelheid dan uit opportunisme. Een meeloper is hij altijd geweest. In Zuid-Amerika mag de linkse guerrilla strijden, Ulrike Meinhof mag zich verhangen in haar Stammheimer cel: Rega neemt er wel kennis van, maar liever verdiept hij zich in zijn vriendin, zijn hoofd gelukzalig tussen haar benen gekneld. Het is dan ook passend dat hij ten slotte, in Berlijn, als werkkracht in een seksclub eindigt – zij het wel een met de ‘juiste’ kleur: Das Rote Kabarett.

‘Rega was gelukkig’: van die openingszin werkt Reugebrink behendig toe naar het slot, dat daarop varieert, als op 9 november 1989 de Muur opengaat: ‘En wij, ja, wij waren gelukkig, die nacht, ingelukkig. Dat denk ik toch.’ Onderweg vergast hij ons op een af en toe hilarische debunking van de ultralinkse retoriek van weleer. Tegelijk verloochent hij de idealen van grotere gelijkheid en rechtvaardigheid niet, en werpt hij impliciet vragen op over het wezen van politiek en maatschappelijk engagement, en over het utopische aspect van literatuur.

Het Grote Uitstel is goed geschreven en geslaagde evocatie van een nabij verleden, dat met grote precisie wordt opgeroepen (onder meer via typische pophits, als ‘Almost Cut My Hair’ van CSNY of Madonna’s ‘Like a Virgin’). Het is een boeiende politieke roman.

Marc Reugebrink

Dichter, essayist en romanschrijver Marc Reugebrink (1960) studeerde Nederlands en Engels in Groningen. Hij debuteerde in 1988 als dichter met Komgrond (Van der Hoogtprijs 1989); in 1991 gevolgd door Wade. Hij maakte deel uit van de redactie van verschillende literaire tijdschriften en werkte als…

lees meer

Details

Het grote uitstel (2007). Fictie, 320 pagina's.

Uitgeverij

Meulenhoff | Manteau

Mechelsesteenweg 203
B-2018 Antwerpen
Belgium
Tel: +32 3 285 72 00
Fax: +32 3 285 72 99

E-mail:
harold.polis@standaarduitgeve…
Website:
http://www.standaarduitgeveri…

lees meer