Boek

Chika Unigwe

Fata Morgana

Een onthutsend relaas van tragische levens

De vier Afrikaanse vrouwen die in Antwerpen in de prostitutie werken, de hoofdpersonages in de tweede roman Fata Morgana van Chika Unigwe, zijn niet geheel ontevreden over hun lot. Maar als Sisi in een buitenwijk wordt vermoordt, zoeken de drie anderen beschutting bij elkaar met hun ontzetting en hun vragen.

Sisi had een diploma behaald in Lagos, maar vond geen baan en ging uit wanhoop in op de beloftes van een zekere Dele, die haar naar Europa wilde smokkelen. Alle vier moeten ze een zware losprijs aan hem betalen, zo blijkt. Efe werd als jonge meisje misbruikt door een rijke man, die haar verschopte toen ze zwanger bleek. Ama komt uit een rijk, streng gelovig gezin. Haar vader, in feite haar stiefvader, onthulde hij, meende als dusdanig seksuele rechten op haar te kunnen laten gelden. De Soedanese Joyce is verkracht door soldaten. Een man uit een vluchtelingenkamp die haar vriend en minnaar wordt, maar niet met haar wil trouwen, betaalt haar schuld aan Dele af. De levens van deze vrouwen zijn in hoge mate bepaald door armoede, gebrek aan kansen, seksueel misbruik en incest, corruptie en onrecht.

Dromend van een toekomst waarin ze vrij zullen zijn en een gewoon leven zullen kunnen leiden, in het Westen of terug in Nigeria, zijn zij bereid tijdelijk de ongemakken in hun huidige leven te dragen. Zij hebben wel erger gekend. Maar zij komen nooit te weten dat Sisi is vermoord omdat ze uit de prostitutie wilde stappen en ze beseffen dus ook niet hoezeer ze de gevangenen zijn van vrouwenhandelaar Dele. De vertelster speelt onder een hoedje met de lezer door hem wel over dit alles in te lichten en zelfs een zicht op de verdere levens van de vrouwen te gunnen. Dit versterkt nog de dramatiek van hun illusies.

In haar dankwoord betrekt Chika Unigwe ‘de anonieme Nigeriaanse sekswerkers die mij in hun leven toelieten, mijn vragen beantwoordden en lachten om mijn onwetendheid’. Door de grondige documentatie en het onverbloemde realisme is Fata Morgana uitgegroeid tot een onthutsend relaas van tragische individuele levens in een wereld die grotendeels aan het oog van het Westen onttrokken blijft. Daarbij toont Chika Unigwe een grote persoonlijke betrokkenheid.

Vertalingen

Chika Unigwe

Chika Unigwe (1974) is een Nigeriaanse schrijfster die in België woont. Met haar in het Engels geschreven verhalen won ze de BBC Short Story Award in 2003, de Commonwealth Short Story Award in 2004 en werd ze genomineerd voor de Caine Prize, de Afrikaans Booker Prize. Als romanschrijfster…

lees meer

Details

Fata Morgana (2007). Fictie, 320 pagina's.

Uitgeverij

Meulenhoff | Manteau

Mechelsesteenweg 203
B-2018 Antwerpen
Belgium
Tel: +32 3 285 72 00
Fax: +32 3 285 72 99

E-mail:
harold.polis@standaarduitgeve…
Website:
http://www.standaarduitgeveri…

lees meer