Boek

Rachida Lamrabet

Vrouwland

Een subtiel en overtuigend portret

Verzet of berusting. Een andere mogelijkheid is er niet, meent hoofdpersoon Mariam in het debuut Vrouwland van Rachida Lamrabet. Als Marokkaanse die in Antwerpen voor een westerse levensstijl heeft gekozen, omhelst ze de persoonlijke vrijheid, maar dat gaat niet zonder tegenstand en twijfel.

De culturele tegenstellingen in haar leven komen tot uiting in een tragische geschiedenis. Op het einde van een vakantie in Marokko heeft ze zonder nadenken toegezegd te trouwen met Younes. Vijf jaar lang wacht hij op haar terugkeer. Al die tijd hoopt de discrete Faïza dat hij haar zal opmerken. Dan wil Younes zelf een ultieme brief aan Mariam in Europa gaan bezorgen. Maar hij komt om bij de illegale oversteek naar Spanje. Een overlevende brengt de brief alsnog naar zijn bestemmeling.

Als laatste eerbetoon gaat Mariam samen met haar broer de plek bezoeken waar Younes’ lichaam is aangespoeld. Vanuit Zuid-Spanje steken ze ook maar over naar Marokko. Daar wachten Mariam niet alleen de confrontatie met Faïza, maar ook onbegrip en verwijt om haar afwijzing van traditionele waarden en gebruiken. Ben je gelukkig, wil een begripvolle tante weten. Daar valt geen eenvoudig antwoord op te geven.

Vrouwland boeit door de authentieke inkijk vanuit het gezichtspunt van de personages. Zo biedt deze roman een Marokkaans zicht op de verschillen tussen de uitgeweken en de autochtone Marokkanen. Tussen de eigen waarden, die de aanhangers in Europa vaak in de marginaliteit dringen, en de westerse, waarvan het blakende consumentisme in Marokko iedereen de ogen uitsteekt. Tussen de traditie, die het leven van Faïza zo tragisch belemmert, en de moderne opvattingen, waar de mannen het dan weer moeilijk mee hebben. Met de naam ‘Vrouwland’ verwijzen zij naar het Westen, waar de geëmancipeerde vrouwen het volgens hen voor het zeggen hebben.

Maar vooral maakt Rachida Lamrabet een raak en genuanceerd portret van een boeiende vrouw, die de beslissende keuzes die ze heeft gemaakt met overtuiging handhaaft, maar daar maatschappelijk en intellectueel ook een prijs voor moet betalen. Zowel in Marokko, waar ze als vrouw alleen geen hotelkamer vindt, als in België, waar een politieke partij haar engagement misbruikt, moet ze blijven optornen tegen vooroordelen. Op de begraafplaats in haar geboortedorp, waar de grens tussen melancholie en twijfel vervaagt, maakt ze uiteindelijk het saldo van haar levenskeuze op. In Vrouwland komt een beloftevolle schrijfster met een interessante persoonlijkheid en een opgemerkte eigen stem aan het woord.

Vertalingen

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet (1970) schrijft proza en toneel (Belga, 2009). In 2006 won ze een literaire prijs met het verhaal ‘Mercedes 207’, opgenomen in de bundel Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen. Haar romandebuut Vrouwland (2007) werd bekroond en genomineerd voor verschillende debuutprijzen. Voor…

lees meer

Details

Vrouwland (2007). Fictie, 180 pagina's.

Uitgeverij

Meulenhoff | Manteau

Mechelsesteenweg 203
B-2018 Antwerpen
Belgium
Tel: +32 3 285 72 00
Fax: +32 3 285 72 99

E-mail:
harold.polis@standaarduitgeve…
Website:
http://www.standaarduitgeveri…

lees meer