Boek

Joke J. Hermsen

De liefde dus

Een smaakvol en slim verhaal

In deze originele mengvorm van een brieven- en een historische roman werpt Hermsen een fascinerend licht op leven en werk van Isabella Tuyll de Charrière, beter bekend onder haar schrijversnaam: Belle van Zuylen, én schrijft ze – geheel in de geest van de achttiende-eeuwse libertijnse schrijfster – een vlammend betoog over de huwelijks- en liefdesmoraal, toen en nu. Vanaf de eerste bladzijde voert zij de lezer de persoonlijke gedachtewereld van de schrijfster binnen. Deze hoge mate van intimiteit bereikt ze door brieven, dagboekaantekeningen en verhalende fragmenten soepel met elkaar af te wisselen.

‘De liefde dus,’ laat de Parijse gezant van de koning zich ontvallen, in de hoop zijn zwijgzame reisgenoot, Zwitsers bankier, aan het praten te krijgen over de oorzaak van zijn gemoedstoestand. Het is september 1785; beide heren bevinden zich op een Franse driemaster richting Amerika en blijken op de vlucht voor de liefde. De hartstochtelijke, onmogelijke liefde wel te verstaan. Het liefdesobject van de bankier is niemand minder dan Belle van Zuylen. Zij en de bankier ontmoetten elkaar twee jaar eerder, en het was onmiddellijk raak. Complicerende factoren: Isabella was getrouwd en de bankier verloofd. Desondanks ontwikkelde zich een grote liefde die het leven van de schrijfster ontwrichtte, dat wil zeggen: in de verbeelding van Joke J. Hermsen.

In de zomer van 1785 ontvlucht Isabella haar suffige woonplaats, het Zwitserse Colombier, en haar even suffige huwelijk door naar Parijs te gaan. Hier consulteert ze de beroemde arts en alchemist graaf Balsamo Cagliostro, in de hoop dat hij haar van haar buikpijn en haar ‘vapeurs’ kan genezen. Met de arts voert ze intense gesprekken over kwesties van moraal en geluk, cirkelend rond de vraag die haar kwelt: kun je je persoonlijk geluk blijven nastreven ten koste van het geluk van anderen? Langzaam komt ze tot het besef dat een gepassioneerde, diepe liefde weliswaar pas echt doet leven, maar ook een vernietigende kracht in zich draagt.

Joke J. Hermsen

Joke J. Hermsen (b. 1961) studeerde Nederlands en filosofie. In 1993 promoveerde zij op Belle van Zuylen, Lou-Andreas Salomé en Ingeborg Bachmann met het proefschrift Nomadisch narcisme (1993). Vijf jaar later debuteerde ze met Het dameoffer; een roman over een verstikkende moeder-dochterrelatie.…

lees meer

Details

De liefde dus (2008). Fictie, 256 pagina's.

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer