Boek

Dimitri Verhulst

Problemski Hotel

Een verwonderde kijk op de westerse maatschappij

Voor een artikel over asielzoekers verbleef Dimitri Verhulst enkele dagen in een asielzoekerscentrum. Deze ontnuchterende ervaring leidde tot Problemski Hotel, waarin de problemen van asielzoekers vanuit een heel onverwachte hoek worden belicht. De verteller in Problemski Hotel is de Ethiopische fotograaf Bipul Masli. Hij schetst een verrassend beeld van het leven in het centrum, een besloten gemeenschap waarin spontaan eigen codes en leefgewoonten tot stand komen.

De bewoners, uit erg verschillende landen, moeten zich met weinig tevreden stellen, maar met dat weinige springen ze heel economisch om. Sigaretten doen dienst als ruilmiddel, om weddenschappen mee af te sluiten of om seks te kopen. Rivaliteit ontstaat op grond van wie de grootste gruwel achter de rug heeft en dus de meeste aanspraak mag maken op asiel. Hoewel de verveling vaak toeslaat, heerst er ook een zekere nerveuze en emotionele drukte, aangewakkerd door ongeduld en bange vooruitzichten. Masli schat als enige de geringe kansen op hun erkenning als asielzoeker juist in. De anderen drijven op valse hoop of maken plannen om bij de afwijzing van hun aanvraag uit het centrum te ontsnappen en de overtocht naar het geïdealiseerde Engeland te wagen, zelfs al weten ze voorgangers er het leven bij ingeschoten hebben.

Niemand is gelukkig met het leven in het centrum, maar de problemen worden naar de achtergrond gedrongen. Masli beschrijft de dagelijkse beslommeringen in het centrum met afstandelijke ironie. Zelfs mislukkende pogingen tot integratie in de wereld buiten of teleurstellingen en vernederingen zet hij om in met humor doorsneden relazen, waarvan de schijnbaar onverwoestbaar opgewekte toon de bitterheid en hopeloosheid haast volledig toedekt. Vooral de Pakistaan Maqsood is aandoenlijk grappig in zijn onvermoeibare pogingen om erkend te worden. Zijn problemen lijken hem futiel als hij verneemt dat het volstaat om met een Belgische te trouwen om een verblijfsvergunning te krijgen. Zijn tocht langs discotheken en huwelijksbureaus om een vrouw te vinden levert hilarische taferelen op.

Dimitri Verhulst heeft zich helemaal ingeleefd in de visie vol verwondering en onbegrip van deze mensen op de westerse maatschappij en houdt de lezer een lachspiegel voor waarin die zich met de blik van een vreemde kan bekijken.

Vertalingen

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (b. 1972) debuteerde in 1999 met de verhalenbundel De kamer hiernaast. Daarop volgden Niets, niemand en redelijk stil (2001) en De verveling van de keeper (2002). Zijn romans Problemski Hotel (2003) en De helaasheid der dingen (2006), kenden een overweldigend succes en werden…

lees meer

Details

Problemski Hotel (2003). Fictie, 112 pagina's.

Uitgeverij

Contact

Keizersgracht 205
NL - 1016 DS Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 535 25 35
Fax: +31 20 535 25 49

E-mail:
info@uitgeverijcontact.nl
Website:
http://www.uitgeverijcontact.…

lees meer