Boek

Abdelkader Benali

Laat het morgen mooi weer zijn

Ingenieus snoer van levensverhalen

De derde roman van Abdelkader Benali, Laat het morgen mooi weer zijn, vertelt de geschiedenis van een jonge man, Malik Ben genaamd, die na de dood van zijn moeder door zijn vader op een cruiseschip wordt gezet. Hij raakt tijdens die reis in de ban van een Spaanse schone, en laat haar op haar verzoek achter bij haar broer in Tanger. Zelf reist hij door naar het land waar zijn ouders vandaan komen, om er achter zien te komen wat zijn vader ooit bezielde om spion te worden. Gelouterd keert hij huiswaarts, waar zijn vader inmiddels is overleden maar waar hij warm wordt onthaald door diens kersverse weduwe. Hij vat het plan op de laatste wens van zijn vader gestand te doen. Daartoe richt hij een Instituut voor de Ziel op en wordt hij authenticiteitsheler. Jaren en vele kilo’s later besluit hij eindelijk zijn eigen leven te gaan leiden.

Zo weergegeven lijkt het een rechttoe rechtaan verhaal, dat door Benali echter op onorthodoxe wijze wordt verteld. De cruisetocht is namelijk al achter de rug als de roman van start gaat met de zin ‘Malik Ben woog honderdveertig kilo op de dag dat hij besloot zijn naam uit de Gouden Gids te laten verwijderen.’ Hij besluit te stoppen, zowel met zijn zielspraktijk als met het bovenmatige eten. Hij denkt terug aan de levenslessen van ‘de Spaanse’ en via haar belandt hij in gedachten weer op de SS Latina. In het vervolg van de roman blijft er heen en weer geschakeld worden tussen het bootavontuur en de zielspraktijk, tussen het levensverhaal van zijn ouders en dat van de Spaanse, en later komt ook nog het levensverhaal van barman Juan er doorheen fietsen. De ingenieuze vertelconstructie en de veelheid aan verhaallijnen maken Laat het morgen mooi weer zijn tot een bijzonder rijke roman. Enerzijds is er de cruisetocht, anderzijds de opvallende professie van de hoofdfiguur: authenticiteitsheler. Er is het levensverhaal van de ouders, en dat van ‘de Spaanse’ die hij op de cruiseboot ontmoet. Zij leert hem dat je niet op zoek moet naar de betekenis van het leven, maar zoveel mogelijk de ruimte van het volledig leven moet benutten. De gelaagdheid van de vertelling loopt synchroon met de gelaagdheid van de thematiek. De roman laat zich lezen als het verhaal van de zoon die het vaderlijk huis verlaat, de trossen los gooit en eindelijk zijn eigen koers gaat varen. Tegelijkertijd is deze roman de intentieverklaring van een schrijver die aankondigt iets te gaan doen wat niemand van hem verwacht, ‘iets heel eenvoudigs en toch groots’. Dat hij daartoe in staat moet worden geacht, laat Benali andermaal met dit boek zien.

Vertalingen

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (b. 1975) debuteerde op 21-jarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee (1996), over een Nederlandse Marokkaan die in zijn geboorteland de gedeserteerde bruidegom van zijn zusje moet opsporen. Een overrompelende roman waarvoor de Haagse slagerszoon de Geertjan Lubberhuizenprijs…

lees meer

Details

Laat het morgen mooi weer zijn (2005). Fictie, 239 pagina's.

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer