Boek

Bart Koubaa

Lucht

Op zoek naar de perfecte haiku

Kudo Yamamoto de hoofdpersoon van Bart Koubaa’s tweede roman Lucht sleept een heel verleden achter zich aan. Op zijn vijftiende volgde hij zijn vader naar de Verenigde Staten. Hij werkte zich op tot vertaler van het FBI, maar in 1945 beging hij een kapitale fout: aarzelend bij het keizerlijke taalidioom ontging hem de onvoorwaardelijke capitulatie van de Japanse keizer en daardoor gooiden de Verenigde Staten alsnog de bommen op Hiroshima en Nagasaki.

Yamamoto neemt zich voor de hele kosmos weer te geven in zeventien lettergrepen – in een haiku dus. Hij is teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis in Japan en wil daar op verzoek van een fotografe voor zeventien boekenplanken met westerse boeken poseren. Het verhaal over het afmeten, bewerken en inpassen van de boekenplanken is een metafoor voor de ordening van zijn culturele ontwikkeling en zijn levenservaring, als voorbereiding op de totstandkoming van de ultieme haiku.

Bart Koubaa brengt het levensverhaal van een onopvallend individu als Kudo – dat een groot gedeelte van de twintigste eeuw overspant – in één verband met historische gebeurtenissen en ontwikkelingen. Kudo confronteert de westerse en de oosterse levensfilosofie, de glorierijke, gevoelsgeladen traditie met waarden die niet te vergelijken zijn met die van het materialistische vooruitgangsideaal. Door zijn levenservaringen neigt hij meer en meer naar een ascetische kijk op het leven en nadat in de loop van het boek ‘lucht’ in al zijn vormen aan de orde is geweest – wind, adem, zuurstof, het niets – lost Kudo’s zo al onthechte bestaan uiteindelijk helemaal op in futiliteit.

Lucht is een melancholisch verhaal met een vage ondertoon van een tragisch aflopende lange geschiedenis. De roman, rijk aan vederlichte beelden en symbolen, is doordrongen van ideeën over de grote samenhang en zin van het bestaan, en de lijdzame aanvaarding van de alomvattende voortgang van het leven zoals weerspiegeld in de natuur. Of zoals Kudo het in zijn haiku zegt:

Zag hij een bloesem Naar zijn tak terugkeren? Ach, ’t was een vlinder.

Bart Koubaa

Bart Koubaa (1968) is fotograaf en schrijver. Zijn debuut Vuur (2000), gesitueerd in het milieu van de zigeuners, werd bekroond met de Vlaamse debuutprijs en - in het kader van een promotiecampagne voor het lezen - op ruime schaal verspreid door het cultuurministerie van de Vlaamse Gemeenschap.…

lees meer

Details

Lucht (2005). Fictie, 124 pagina's.

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer