Boek

Tomas Lieske

Gran Café Boulevard

Een europees liefdesverhaal

Gran Café Boulevard heeft in zijn brede verhalende opzet en de vele tumultueuze ontwikkelingen waarbij het toeval een structurerende rol speelt, veel weg van een ouderwetse avonturenroman. Lieske’s barokke vertelstijl, alsmede de onverwachte zijpaden die hij bijna wellustig bewandelt, maken dit boek echter vooral tot een krankzinnige exercitie c.q. literair feest.

In de proloog wordt de weemoedige toon gezet. ‘Geen zomer spreidde over de graslanden tussen de Wijde Aa en de drie poelen zo’n sterk, bijna verend geluk als die zomer van 1924.’ De jonge Taco Albronda krijgt van hogerhand het teken dat hij, welke vlucht zijn gedachteleven ook zal nemen, hoezeer hij ook zal liegen, alles en iedereen naar zijn hand zal kunnen zetten, en zijn bestaan zal kunnen regisseren als ‘een amusant blijspel’. In zijn volwassen bestaan als Alexander Rothweill blijkt hij die vingerwijzing serieus te hebben genomen. Niet alleen heeft hij een andere identiteit aangenomen als we hem in juni 1944 aantreffen in de trein naar Bilbao, ook verdient hij zijn geld met het vervalsen van papieren. In zijn opdrachtgevers is hij niet bepaald kieskeurig: aanvankelijk werkt hij voor de geallieerden, later voor de beter betalende nazi’s. In de trein ontmoet hij de Spaanse Pili Eguren, dochter van door Franco vermoorde Basken, opgegroeid bij de nonnen.

Door middel van uitgebreide flashbacks beschrijft Lieske beider levenslopen, die samenkomen in Bilbao, in het Gran Café Boulevard. In de geheimen die zowel ‘Rothweill’ als Eguren voor elkaar koesteren, zijn ze aan elkaar gewaagd. De tussen hen opvlammende liefde is van meet af aan vermengd met schaamte en bedrog. Als ze gezamenlijk begin jaren vijftig vluchten voor het bewind van Franco en hun heil zoeken in Nederland, is er van ‘een amusant blijspel’ niet echt meer sprake. In Taco’s ouderlijk huis is broer Fedde alleen achter gebleven na de dramatische dood van zijn ouders en de geheimzinnige verdwijning van zijn zussen. Aan de zuigende aantrekkingskracht van de zompige Zuid-Hollandse poldergrond kan ook Taco alias Alexander uiteindelijk niet ontkomen, zo blijkt in een grootse ontknoping. In Gran Café Boulevard toont Lieske het gevecht van het individu tegen zijn lotsbestemming. Tegen de achtergrond van de politieke en culturele geschiedenis van het Europa van de twintigste eeuw laat hij de mechanismen zien van het menselijk verkeer tussen personages die zichzelf amper onder ogen durven te komen, laat staan elkaar.

Vertalingen

Tomas Lieske

Tomas Lieske (1943) schrijft romans, verhalen en poëzie. Zijn werk wordt door de kritiek zeer hoog aangeslagen. Zijn romans Nachtkwartier (1995), Franklin (2000) en Gran Café Boulevard (2003) werden genomineerd voor de grote Nederlandse literaire prijzen en Franklin won daadwerkelijk de Libris…

lees meer

Details

Gran Café Boulevard (2003). Fictie, 357 pagina's.
Oplage: 15.000

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer