Boek

Geerten Meijsing

Malocchio

Het paradijs Toscane ontmaskerd

Malocchio van Geerten Meijsing is een droeve, boosaardige èn romantische roman over een een schrijver, Erik Provenier, die op haast symbiotische wijze samenleeft met zijn dochter Chiara in een vervallen casa colonica in Lucca. Meijsing bewoonde decennia lang een huisje op een landgoed nabij Lucca, en moest daar een aantal jaren geleden na een hooglopend conflict met zijn geborneerde adellijke huisbaas vertrekken. Een aantal van de romans die hij publiceerde onder het pseudoniem Joyce & Co. ontstond daar. Bovendien was de haveloze ruïne op de adembenemende heuvels van Toscane het decor voor Meijsing elegante en erudiete romantweeluik Veranderlijk en wisselvallig en Altijd de vrouw (1991.

Geerten Meijsing heeft Malocchio geschreven omdat hij afwilde van zijn verlangen naar die plek, nu hij de deur van het huis in Lucca definitief achter zich dicht heeft getrokken en een nieuwe woonplaats heeft gevonden in Syracuse, Sicilië. Het boek is ook geschreven als cadeautje voor de 21ste verjaardag van zijn dochter Iris, die inderdaad een aantal jaren met haar vader in Lucca doorbracht. Zo’n motief klinkt lieflijk, maar zo is het boek zelf allerminst uitgevallen. De roman is niet een zoveelste zoete ode aan Toscane à la Frances Mayes, waarbij het glazuur van de tanden springt. Nee, Malocchio is een doelbewuste poging om een barst te slaan in het glanzende imago van Toscane als paradijs op aarde. Het bevat het zwartromantische verhaal van een getourmenteerde, eenzame vader met een keur aan vriendinnen en een dochter die over duistere krachten lijkt te bezitten. Haar boze oog, haar ‘malocchio’, brengt niet alleen haar vaders minnaressen, maar zelfs de huisbaas af en toe tot zwijgen.

Naast een prikkelende, hoogst persoonlijke geschiedenis is Malocchio ook een averechts etiquette-boek. Net als Italian Neighbours en Italian Education van Tim Parks – een auteur die door Meijsing zeer is geprezen - is het een handleiding voor de Noordelijke gentleman om geen flaters te slaan in het Zuiden, maar een bella figura. ‘Je moet eenvoud veinzen,’ merkt Erik Provenier in Malocchio op. Gewapend met die twijfelachtige opvatting raakt hij vervolgens in een aantal hilarische Italiaanse toestanden verzeild. Die scènes én Geerten Meijsings tegendraadse aanwijzingen voor de kunst van de wellevendheid worden verstrekt in een onberispelijke, barokke stijl.

Geerten Meijsing

Geerten Meijsing (b.1950) maakte zijn debuut met een ambitieuze trilogie gewijd aan literatuur, schilderen en muziek. Hij won de AKO Literatuurprijs in 1988 met de roman Veranderlijk en wisselvallig. daarop volgde Altijd de vrouw in 1991. Andere boeken van Meijsing zijn De grachtengordel en De

lees meer

Details

Malocchio (2003). Fictie, 271 pagina's.
Oplage: 15.000

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer