Boek

Pieter Waterdrinker

Een Hollandse romance

Kolkend van provocatief temperament

Anders dan de titel wellicht suggereert, speelt Een Hollandse romance zich grotendeels af in het hedendaagse, mondaine Moskou. Waterdrinker vertelt in zijn derde roman het verhaal van een verscheurde dertiger, Joost Schlingemann – een succesvolle maar manisch depressieve zakenman, een man in crisis. Het verhaal begint wanneer Joost wordt verlaten door zijn vrouw Suzette, net op het moment dat hij het succes bereikt dat zij altijd van hem heeft verlangd. Hij is consultant bij een bedrijf dat Russische bedrijven adviseert over nieuwe producten. Joost verdient veel geld, heel veel geld. Met zijn vrouw en hun zoon Max woont hij in Moskou. Ze hebben een fraai buitenhuis, een kindermeisje en een auto met chauffeur. Niettemin krijgt Suzette een hekel aan Rusland en keert met Max terug naar Nederland, waarna Joost in een crisis belandt. Hij zegt zijn baan op, verhuist naar een somber appartement en stort zich in het zielloze uitgaansleven.

Na de val van het communisme is de Russische hoofdstad veranderd in een broeiplaats van een crimineel soort kapitalisme, waar corruptie, zelfverrijking, egoïsme en decadent vertier de boventoon voeren. Wanhopig probeert Joost temidden van de chaos een richtsnoer te vinden voor nieuw en vooral beter leven. Een mogelijke leidraad is de literatuur, die hij – behalve econoom óók slavist – na drie onsuccesvolle romans vaarwel heeft gezegd. De buitenlandse vertalingen die zijn uitgever hem in het vooruitzicht stelt, bieden wellicht een nieuwe kans.

Een andere spiegel die hem wordt voorgehouden is Lev Tolstoj’s Mijn biecht – het boek waarin de beroemde Russische graaf pleit voor een sober leven. Zal zich bij Joost eenzelfde metamorfose voltrekken als bij de puissant rijke maar zogenaamd socialistische Berend Braverman met wie hij is bevriend? Beter van niet misschien, gezien diens fanatisme. Berends plannen en andere verwikkelingen waarin Joost verzeild raakt, maken Een Hollandse romance tot een moderne, uiterst actuele en indringende zedenschets – cynisch bij tijd en wijle, maar bovenal uitermate leesbaar. Waterdrinker schetst in 125 korte hoofdstukken de dilemma’s die zijn hoofdspersoon verscheuren – in kernachtige beschrijvingen, met levensechte karakters en scherpe dialogen. Een Hollandse romance biedt de lezer dan ook behalve stof tot nadenken heel veel leesplezier.

Vertalingen

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (b. 1961) woont reeds 15 jaar afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. Hij kent het moderne Rusland dan ook als geen ander, en zijn habitat speelt dan ook altijd een grote rol in zijn werk. Hij debuteerde in 1998 met de roman Danslessen, die onmiddellijk met veel lof werd…

lees meer

Details

Een Hollandse romance (2003). Fictie, 335 pagina's.

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer