Boek

Tim Krabbé

Kathy’s dochter

Een verrassende roman over een dubbele liefde

Als weinig andere Nederlandse auteurs weet Tim Krabbé hoe je een spannend verhaal moet vertellen. In boeken als De Grot (1997), De vertraging, (1994) of Het gouden ei (1987) zet hij al zijn compositorische vernuft in op het creëren van een enorme suspense. Geen wonder dat Krabbé een van de meest gelezen schrijvers is en zijn werk in vijftien talen werd uitgebracht. Evenmin verwonderlijk dat niet minder dan vijf van zijn romans werden verfilmd. Het gouden ei werd onder de titel Spoorloos [The Vanishing] zelf twee keer verfilmd – eerst in 1988 en in 1993 nog eens, als succesvolle remake speciaal voor de Amerikaanse markt. Krabbé tekende de eerste keer zelf voor het script, net als voor de verfilming van De grot (2000).

Naast pure suspense en horror schrijft Krabbé ook autobiografisch getinte verhalen, zoals Kathy’s dochter(2001), een roman over een verdwenen jeugdliefde waarin Krabbé zichzelf opvoert als de oudere schrijver die hij nu is. Het verhaal begint wanneer hij een e-mail krijgt van Laura Melsen, met het bericht dat haar moeder, Kathy Melsen, is overleden – de vrouw met wie Krabbé toen hij negentien was een hartstochtelijke en achteraf misschien zelfs wel de ideale verhouding had. Uiteraard zet het bericht de herinnering van de schrijver in gang en ook zijn romantische vertwijfeling over hun dramatische afscheid dertig jaar geleden.

Krabbé laat zijn nooit gepubliceerde herinnering over Kathy lezen aan haar dochter, en de correspondentie hierover krijgt het karakter van flirt die resulteert in een ontmoeting. Het blijkt van beide kanten liefde op het eerste gezicht. Zo krijgt de hereniging met zijn jeugdliefde, al is het kortstondig – opnieuw gestalte. Dit brengt de centrale thematiek van Krabbé aan de oppervlakte: ware liefde bestaat uitsluitend in de dood. Een thema dat duidelijk herkenbaar is in* Het gouden ei/Spoorloos* [The Vanishing], waar de zoektocht van de held naar zijn verdwenen geliefde uiteindelijk tot hun hereniging leidt: hij ondergaat hetzelfde lot als zijn geliefde, levend te worden begraven. In Kathy’s dochter krijgt het thema een poëtische, maar daarom niet minder intense ontknoping. Als schrijver geeft hij zichzelf en Kathy – of is het Laura? – alsnog een kans door het verhaal een gelukkig einde te geven. Want zoals liefde de dood overwint, zo wint kunst het van de werkelijkheid.

Vertalingen

Tim Krabbé

Tim Krabbé (1943) betoont zich in zijn lange schrijversloopbaan een uiterst veelzijdig auteur. Hij schrijft romans, korte verhalen, poëzie en is daarnaast actief als journalist. Zijn belangstelling voor schaken en wielrennen, sporten die hijzelf beoefent, resulteerden in zowel reportages, essays…

lees meer

Details

Kathy’s dochter (2001). Fictie, 274 pagina's.
Oplage: 50.000

Uitgeverij

Prometheus

Herengracht 540
NL - 1017 CG Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 624 19 34
Fax: +31 20 622 54 61

E-mail:
r.palache@pbo.nl
Website:
http://www.uitgeverijpromethe…

lees meer