Boek

Maria Stahlie

De lijfarts

De Lijfarts van Maria Stahlie is in alle opzichten een prachtig waagstuk. Het is dik, het is ongebreideld in z’n vertelzucht, het zit vol verhalen in verhalen en straalt een overweldigend taalplezier uit. De hoofdpersoon, Muriël Wijnings, is een dertigjarige vrouw die haar ouders door een verkeersongeluk heeft verloren. Het tragische rouwproces dat maar niet op gang wil komen en dat de hoofdpersoon steeds uitstelt door te vluchten of zichzelf taken op te leggen, vormt de leidraad van het boek.

Muriël ‘Rampspoed-Wijnings’, zoals ze zichzelf noemt, is hypochondrisch. Ze wordt regelmatig overvallen door een meeslepende inbeelding nadat haar lichaam slokdarmkanker, een hartaanval of een andere fatale aandoening heeft gesimuleerd. Haar angst om plotseling te verdwijnen van deze wereld, maar ook om de absolute verantwoordelijkheden van het volwassen leven te dragen, doen haar voortsnellen in haar verbeelding. Ze vliegt naar Amerika, trouwt daar, krijgt een kind en vlucht halsoverkop weg voor haar venijnige, haatdragende schoonmoeder.

Muriël denkt dat zij overal rampspoed zaait. Ze schaamt zich over haar hypochondrie, die ervoor zorgde dat haar ouders in volle vaart haar richting op kwamen en het leven lieten. Die schaamte en schuld ontnemen haar het recht te rouwen. Ze schaamt zich opnieuw omdat ze het recht op de opvoeding van haar eigen baby heeft verspeeld door in paniek te vluchten. Dus stelt ze zichzelf een taak. Ze wordt lijfarts van een oude, Hongaarse vrouw met diabetes en trekt volgens Hongaars gebruik bij de familie van deze vrouw in. De intieme, verantwoordelijke relatie – gebed in het vriendelijke gezin – werkt zowel als loutering, en als aandrijver van nog meer rampspoed. Muriël heeft namelijk haar studie niet afgemaakt en heeft door een vreemde speling van het lot die baan van lijfarts op zich genomen. Ze stapelt leugen op leugen op leugen, zodat een ingenieus web van steeds voortjagende bedenksels ontstaat. Deze worsteling, die uiteindelijk tot een liefdevolle bonus leidt, is met een enorme luchtigheid en frisheid gebracht. Zodanig dat je begrijpt hoe een schuchter, innemend mens naar de uiterste rand van zijn kunnen kan worden gedrukt, en tóch vlak voor zijn ondergang door de genereuze hand van het lot wordt gered. In één woord: magistraal!

Vertalingen

Maria Stahlie

Maria Stahlie (b. 1955), is een krachtige, productieve schrijfster, wier werk voor diverse grote literaire prijzen werd genomineerd. In 2005 ontving ze de Annie Romeinprijs voor haar oeuvre tot dan toe. Kenmerkend voor Stahlie’s proza, of het nu om verhalen gaat zoals in Zondagskinderen (1999) of…

lees meer

Details

De lijfarts (2002). Fictie, 595 pagina's.
Oplage: 17.000

Uitgeverij

Prometheus

Herengracht 540
NL - 1017 CG Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 624 19 34
Fax: +31 20 622 54 61

E-mail:
foreignrights@pbo.nl
Website:
https://www.uitgeverijprometh…

lees meer