Boek

Renate Dorrestein

Zonder genade

Speels, maar met het mes op tafel

Op tournee door Amerika om de succesvolle vertaling van haar roman Een hart van steen te promoten, verkocht Renate Dorrestein voor 225.000 euro de rechten van Zonder genade aan uitgeverij Viking. Nooit eerder werd voor een Nederlands boek zo’n hoog bedrag betaald, wat des te opmerkelijker is, omdat Zonder genade nog moest verschijnen. Inmiddels is de roman in zowel het Nederlands als het Engels gepubliceerd, en gezegd moet dat Dorrestein de hooggespannen verwachtingen volledig heeft ingelost. Zonder genade is een spannende en meeslepende psychologische thriller waarin de schrijfster het thema zinloos geweld behandeld.

Het gaat om een maatschappelijk verschijnsel waarbij groepjes jongeren, zonder enige aanleiding, op straat een toevallige voorbijganger in elkaar slaan – vaak met dodelijke slachtoffers tot gevolg. In haar roman vertelt Dorrestein het verhaal van Franka en Phinus Vermeer die hun veertienjarige en enige zoon Jem verliezen. Jem, voor het eerst verliefd en met nog een heel leven voor de boeg, wordt bij toeval doodgeschoten in een discotheek. Hun leven, dat zo hecht verbonden was en een lichtend voorbeeld voor vrienden vormde, raakt door het verdriet volledig ontregeld. Een half jaar na de tragedie doet Franka ’s nachts nog steeds geen oog dicht, terwijl ze Phinus hoort tandenknarsen in zijn slaap. In hun verdriet raken ze van elkaar vervreemd. Franka wil gezamenlijk rouwen, de herinnering aan Jem levend houden. Maar Phinus weigert zelfs over hun gestorven kind te spreken, want in stilte wordt hij door schuldgevoelens verteerd en wil de fatale gebeurtenis het liefst zo snel mogelijk vergeten. Tegelijkertijd wordt hij verteerd door het verlangen naar wraak.

Wanneer zij besluiten er een weekend tussenuit te trekken naar het platteland om hun vroegere verhouding te herstellen, wordt het drama op de gespitst gedreven. Franka en Phinus raken steeds verder verstrikt in geheimen die hen van elkaar scheiden. Al met al is Zonder genade een aangrijpende, enerverende roman, net als Een hart van steen vaardig en puntig verteld - zonder meer een aanrader dus.

Vertalingen

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954 - 2018) was een van Nederlands meest succesvolle schrijvers. Ze debuteerde in 1983 met Buitenstaanders. Daarna bouwde ze gestaag aan een oeuvre dat ruim tien romans omvat, zoals Vóór alles een dame(1989), Ontaarde moeders(1992), Een sterke man (1994) en Verborgen gebreken…

lees meer

Details

Zonder genade (2001). Fictie, 256 pagina's.
Oplage: 60.000

Uitgeverij

Contact

Keizersgracht 205
NL - 1016 DS Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 535 25 35
Fax: +31 20 535 25 49

E-mail:
info@uitgeverijcontact.nl
Website:
http://www.uitgeverijcontact.…

lees meer