Book

Marijke Spies

An Innocent Family

Deze familiekroniek, beginnend in 1922, toont aan de hand van drie generaties hoe ieder mens, ook ongewild, zijn bijdrage levert aan het lot van de medemens.

Om te beginnen is daar Herman Elling, beroemd concertpianist die in nazi-Duitsland volle zalen trekt terwijl de joodse vriendin van zijn ex-vrouw in Amsterdam wordt afgevoerd naar Auschwitz. Zijn zoon Wim is als beroepsfotograaf getuige van de slachting die het gifgas in Noord-Afrika aanricht tijdens de Rif-oorlog in de jaren dertig. Maar, hoezeer ook onder de indruk van deze en andere ellende in de wereld, hij blijft toeschouwer. Zoon Bert, komt als coureur in dienst van Agnelli, eigenaar van de Fiat-fabriek onder Mussolini. Zoon Jaap is directeur van een chemisch fabriekje in Nederland. Tijdens de Duitse bezetting kan hij een goede deal sluiten met een Duits bedrijf. Dat hij daardoor meewerkt aan de productie van mosterdgas en Zyklon B-gas, wil hij niet onder ogen zien. Zijn dochter wordt in de jaren zestig lid van de communistische partij. In 2003 wordt zij, inmiddels grootmoeder, gegijzeld door een Marokkaanse actiegroep; een expositie van oom Wims foto’s vormt de aanleiding.

Marijke Spies hanteert een prettig leesbare, zakelijke stijl. Het is haar vooral om de boodschap te doen: niemand blijft zonder schuld.

Marijke Spies

Marijke Spies (2013) was professor emeritus in pre-1770 Dutch literature at the Free University of Amsterdam. 1650: Bevochten Eendracht was the first volume of a major interdisciplinary research project on Dutch culture in its European context. In 2004 Spies published the novel An Innocent Family.…

lees meer

Details

Een onschuldige familie (2004)., 362 pages.

Publisher

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer