Book

Kees 't Hart

De krokodil van Manhattan

In voorgaand werk waren de personages van Kees ’t Hart allen adolescenten, behept met een lichtelijk overspannen verbeelding. Aan dat laatste verandert gelukkig niets nu de auteur in De krokodil van Manhattan voor het eerst zichzelf als ik-figuur opvoert. Geen twintiger dus, maar aan verwarring en hilariteit geen gebrek.

Hoofdpersoon ’t Hart is beleidsmedewerker van een theaterschool op studiereis naar New York om daar te onderzoeken hoe hij een opleiding voor musicals en soaps op kan zetten. Alles behalve praktisch verliest hij zich als voormalig dramaturg in bespiegelingen en speculaties over het theater en de uitgangspunten van het acteren. Zoals in het theater - de schijnwereld van Broadway - vervullen vrijwel alle personages een dubbelrol: niemand is wie hij voorgeeft te zijn. En ook de ik-figuur weet niet precies welke rol hij vervult.

Uiteraard komt van de beleidsnota niet veel terecht. Hij gaat zich te buiten aan theorieën over management, beleid en onderwijs en raakt daarbij steeds verder verstrikt in bizarre gesprekken en komische situaties. Theater en onderwijs, de praktijk en de ratio daarachter – beide lijken ondoorgrondelijk. Nergens vindt de hoofdpersoon houvast. Metafoor voor de chaos waarin hij verstrikt raakt, is het appartement waar hij verblijft. Hij logeert bij een antiekhandelaar die van zijn huis een dependance van zijn winkel heeft gemaakt - een uitdragerij van de meest uiteenlopende voorwerpen.

Vertrouwde thema’s uit eerdere boeken keren terug, zoals verzamelingen, reünies en al dan niet zelf bedachte rituelen waarmee de ik-figuur een houvast probeert te vinden in een verbazingwekkende wereld die groter is dan hemzelf. Juist daarin schuilt de kracht van ’t Harts werk. Zijn personages figureren in een schijnwereld waarin niets is wat het lijkt en hun verbeelding steeds met hen aan de haal gaat.

Kees 't Hart

Writer and critic Kees ’t Hart (b. 1944) made his breakthrough in 1999 with De revue (The Variety Show), the moving tale of a washed-out clerk who revisits the happiest days of his life as part of an Amsterdam variety show. The novel set the tone for a postmodernist author who thrives on…

lees meer

Details

De krokodil van Manhattan (2006). Fiction, 255 pages.

Publisher

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer